Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivni impulsi

I Sinn sada priznaje, Draghi je pokrenuo gospodarstvo

Mario Draghi speaks at the ECB press conference in Frankfurt Main, Germany, 03 April 2014. The base interest rate remains at a record low of 0.25 per cent in the EU. Photo: Arne Dedert/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL
1/2
07.05.2015.
u 13:08

Najžešći Draghijev kritičar Sinn i njegov Ifo institut objavili su indeks gospodarske klime,0 koji je skočio 17,3 postotna boda

Guverner eurozone Mario Draghi svojim tiskanjem novca i kupnjom državnih obveznica pokrenuo je europsko gospodarstvo. Priznao je to jučer i njegov najžešći kritičar Hans-Werner Sinn, šef njemačkog Ifo instituta, u hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao jedan od autora gospodarskog programa HDZ-a. Ifo je, naime, objavio svoj indeks gospodarske klime koji je u drugom kvartalu 2015. skočio čak 17,3 postotna boda, sa 111,7 na 129.

– Ovo je najbolji rezultat još od izbijanja financijske krize i znatno premašuje dugoročni prosjek koji je iznosio 106,1 bod – komentirao je jučer Sinn. Ifo institut očekuje rast gospodarstva eurozone u 2015. od 1,5 posto, što je znatno više od prethodnih očekivanja.

Podsjetimo, Draghi je 23. siječnja ove godine najavio da će tiskati više od tisuću milijardi eura kako bi otkupljivao državne obveznice i tako obuzdao deflaciju i potaknuo blagu inflaciju koja je preduvjet za povećanje proizvodnje. To se upravo i događa. Hans-Werner Sinn nijednom riječju nije spomenuo zasluge Marija Draghija i njegovih mjera za neočekivani uzlet europskog gospodarstva. Podsjetimo, Sinn je kritizirao Draghijeve mjere govoreći da će tiskanje novca stvoriti novi umjetni balon koji će vrlo brzo eksplodirati. S druge strane, oni koji su branili Draghijevu monetarnu politiku argumentirali su da će kupnja obveznica i tiskanje novca stabilizirati tržište, od čega će najviše profitirati Njemačka, a posredno i gotovo cijela eurozona. Između redaka to priznaje i Sinn.

– Najveća zasluga za pozitivne impulse stiže iz Njemačke. Ali i u tri druge velike europske ekonomije – Francuskoj, Italiji i Španjolskoj – poboljšano je stanje – kazao je Sinn.

I što se tiče inflacije, Draghi je pogodio. Sinn sada najavljuje inflaciju od +0,6% nakon što je eurozona 2014. završila s deflacijom od –0,2%.

>> Piketty udara na bogate, Sinn gura duge reforme

>> 'Talijanske banke izvlače milijarde i daju ih Nijemcima jer ste prerasipni'

Komentara 5

GA
galico
14:29 07.05.2015.

Moš mislit....obično tiskanje novca i nekakvi čudni izmišljeni statistički pokazatelji Nisu takve sheme smišljene da dođu u ruke malih i srednjih poduzetnika i radnog svijeta

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
20:50 09.05.2015.

zbog takve monetarne politike USA su izašle iz krize davno prije EU

DI
District
17:21 12.05.2015.

gosp. Werner Sinn otkrio toplu vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije