Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatski izgledi za rast s nulte stope povećani na 0,5%

Prema najnovijem izvješću, najviše će rasti Rumunjska, 4%, a više od 3% imat će i Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka
01. srpnja 2015. u 07:30 1 komentara 102 prikaza
22.10.2011., Hotel Eden, Rovinj - 21. konferencija Zagrebacke burze, panel diskusija Trziste kapitala nakon izbora: ekonomski programi politickih stranaka. Zrinka Zivkovic Matijevic, direktorica Direkcije za ekonomska istrazivanja, Raiffeisenbank Austria
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Analitičari Raiffeisen Bank Internationala revidirali su naviše izglede za rast u 2015. nekoliko gospodarstava u regiji, uključujući hrvatsko, zbog snažnih proljetnih pokazatelja. Dok najpropulzivnijima, poput Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke, prognoziraju povećanje BDP-a veće od 3%, Rumunjskoj su izglede popravili s 3 na 4%, Bugarskoj sa 1,2 na 2%, a Hrvatskoj s nulte stope na 0,5%. Nasuprot tome, pad od 3,5% očekuju u Bjelorusiji, 4% u Rusiji te 10% u Ukrajini.

– Gospodarskom oporavku koji sam sebe podržava i nastavit će se i poslije 2016. osobito pogoduje snažna domaća potražnja na tržištima središnje i jugoistočne Europe, zbog privatne potrošnje i investicija – ističe Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisen istraživanja u RBI-ju. Zrinka Živković-Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja u hrvatskoj podružnici, poručuje da bi naše gospodarstvo, zbog oporavka inozemne potražnje, blagog rasta osobne potrošnje i zaustavljanje pada investicija, prvi put nakon 2008. moglo zabilježiti lagani rast u 2015.

>> 'Investicije će ove godine rasti za 0,5 posto, a iduće za još 2,4 posto'

neugodno
Veljača pokazala odvratne poruke koje je dobila nakon komentara o Imotskom
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • dalibor.hren:

    Rastom od 0,5% godišnje, već za sedamsto godina dolazimo na nulu!