Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbunjujući podaci

Hrvatska peta zemlja u svijetu po brzini rasta rizika od bankrota

Boris Lalovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
Autor
Gojko Drljača
03.08.2014.
u 07:22

Najveći rizik na svijetu da bankrotira prema Euromoneyu ima Bosna i Hercegovina- 27,4 posto u 12 mjeseci.

Koliki je zapravo rizik da Hrvatska bankrotira? Prvo dobra vijest: iz karte i rang-liste koju izrađuje ugledni Euromoney lako se može vidjeti da Hrvatska nije svrstana u grupu najugroženijih zemalja.

Loša vijest za Hrvatsku

A sada loša vijest: Hrvatska se ubrzano približava upravo toj grupi zemalja. Naime, strahovito je visoko na Euromoneyevoj listi zemalja prema rastu ukupnog skora rizičnosti. Konkretno, Hrvatska je uzela visoko peto mjesto na listi najvećeg povećanja rizičnosti.

Prvo mjesto s povećanjem rizičnosti od 5,8 poena drži Barbados, druga je Ruanda s povećanom rizičnošću za 5,12 poena, treća je Nova Kaledonija s povećanjem od 3,92 poena, četvrta Švedska s rastom 2,76 poena zbog znatnog povećanja zaduženosti kućanstava, ali jasno je da je u sigurnoj zoni, dok je peta Hrvatska s povećanjem od 2,72 poena.

Foto: VLm

I sigurno nije u sigurnoj zoni. Euromoney Country Risk Survey kombinira anketne podatke prikupljene od oko 400 ekonomista s podacima najuglednijih rejtinških agencija te njihovi pokazatelji govore čak i više od pojednostavljenih vizura koje često nude same rejtinške agencije. Primjerice, uvjerljivo prvo mjesto na Euromoneyevoj ljestvici zemalja s najizglednijim rizikom bankrota drži naš susjed, BiH, iako ima relativno pristojan rejting i po Moody’su i S&P-u – B3 odnosno B.

Međutim, Euromoney na osnovi kompozitnih i dubljih procjena za BiH predviđa izglednost bankrota od čak 27,4 posto u sljedećih 12 mjeseci. Iako BiH nema obveznice rangirane u C kategoriju, Euromoney vjeruje da nakon nedavnih poplava te zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i političke nesigurnosti, BiH prednjači kad je u pitanju bankrot. Na toj ljestvici slijede je Bjelorusija, Ukrajina, Venezuela, Ruanda, Pakistan. Da ljestvica dobro funkcionira, pokazao je i prošlotjedni bankrot Argentine nakon presude američkog suda.

Važan trgovinski partner

To što je BiH u zoni visoke opasnosti od bankrota za Hrvatsku je opasno jer i sama klizi u visoku zonu rizičnosti, a BiH nam je kao susjed vrlo važan trgovinski partner te bi daljnje produbljivanje problema u BiH sigurno za sobom povuklo i Hrvatsku. Nejasno je koliko duboko. Za Hrvatsku sigurno nije dobra vijest ni činjenica da je visoko u zoni opasnosti i Ukrajina sa 24,4-postotnom izglednošću bankrota. Bankrot u toj zemlji sigurno bi dao svoj doprinos daljnjoj destabilizaciji, a od mira u Ukrajini ovisi mogućnost rasta i oporavka cijele Europe, pa tako i male Hrvatske. Zasad ne sluti na dobro.

U posljednjih 25 godina ukupno je bankrotiralo sedam zemalja – Ekvador, Grenada, Paragvaj, Argentina, Indonezija, Pakistan i Rusija. Od spomenutih u izolaciji s međunarodnih tržišta kapitala zbog nemogućnosti plaćanja najdulje su bile Argentina (54 mjeseca) i Rusija (22 mjeseca). Ključni razlog dolaska do bankrota zemlje ponajprije je pretjerano zaduživanje u stranoj valuti koje zemlju dovodi do točke kad više ne može servisirati svoje inozemne obveze u kombinaciji s neodgovornom fiskalnom politikom koja potencira rast kreditnog rizika i za državu i za poduzeća i građane.

Cijena bankrota izazvanog pretjeranim zaduživanjem i neodgovornom fiskalnom politikom ima u pravilu dramatičan utjecaj na nacionalne ekonomije i opću socijalnu sliku. Iako su investitori u pravilu prisiljeni na otpise vrlo visokih postotaka svojih potraživanja, cijena koju plaćaju zajednice kroz nemogućnost pristupa kapitalu ili njegovu ekstremno visoku cijenu je dramatična.

>>Lovrinčević o bankrotu država: Hrvatsku će od stečaja sada štititi Bruxelles

>>Sedmi bankrot u povijesti Argentine: 'Američki lešinari odveli nas u propast'

Komentara 29

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:05 03.08.2014.

Meni uopce nije jasno da se u Hrvatskoj nemoze uciniti nista da bi se popravila konkurentnost? Moze se napraviti mnogo toga ali su ocito 3 velika bloka protiv a to su. 1) Bankarski sektor ni po koju cijenu nece daa prizna svoje gubitke u nekretninama i nastavljaju insistirati na cijenama da nebi izgubili "rejting". 2) Uvoznicki sektor pritisce HNB na cvrstom tecaju kune jer ni u kom slucaju ne zeli obaranje cijena robe zbog velikih zaduzenja. 3) Prevelika birokracija (500+ opcina sa svim nacelnicima, donacelnicima, objektima i voznim parkovima) ocito postoji sama za sebe,....bar u vecini slucajeva.

Avatar Luring
Luring
07:29 03.08.2014.

Strasno!

CR
crocro
08:48 03.08.2014.

Nakon spoznaja u kakvoj situaciju se nalazimo, svaka vlast koja bi se zatekla danas na čelu države, trebala bi narodu podnijeti kolektivnu ostavku. Ovaj rezultat ne događa se preko noći, ali svakako u zadnjih nekoliko godina. Ova vlast se obvezala i objavila narodu da zna kako izaći iz krize, jer da ima znanje i ljude koji će znati odraditi posao. Na vama je da razlučite da li je ova vlast nama govorila istinu kada je rekla da zna kako iz krize i da li je govorila istinu kada su rekli da imaju ljude koji znaju. Na nam je da razlučimo da li je gospodarska situacija za ove zadnje više od 2,5 godine stagnirala što znači da se nije pogoršavala, da li je tonula dublje u krizu ili je pak napredovala. Tko može reći da je stagnirala ili napredovala? Za vrijeme ove vlasti samo smo tonuli jer nema kvartala koji bi biop u plusu već sve u nizu u minusu. Prema tome, ako ništa ne valja traba nešto mijenjati. A oni znaju da nas vode u ponor a neće s vlasti. Zato valja čim prije na birališta i još im jednom pokazati da ne slušaju svoje građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije