Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće EBRD-a

Hrvatska nije iskoristila za bržu tranziciju, projekti za fondove EU loše su kvalitete

Vedrana Jelušić Kašić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
12.12.2014.
u 23:25

Peter Sanfey: Vlada treba stvoriti okruženje u kojem tvrtke same mogu pokrenuti ekonomiju

Inovacije, inovacije i opet inovacije! Ako bi se Tranzicijsko izvješće EBRD-a za 2014. trebalo sažeti u jedan slogan, onda bi glasio upravo tako.

– Gospodarsko okruženje bitno utječe na inovacije; može ih poticati ili gušiti. Tvrtke inovatori osjetljivije su nego drugi na devijacije u sustavu, a u Hrvatskoj ih najviše pogađa nelojalna konkurencija, koju je dijelom suzbila fiskalizacija, kao i stalno mijenjanje poreznog okvira. Dodatni su problemi korupcija, nedostatak obrazovane radne snage i otežan pristup kapitalu – istaknuo je Peter Sanfey, zamjenik direktora za strategiju i politiku dijaloga EBRD-a.

I dok je lani poručio kako Hrvatska nije zapela u tranziciji, ali je brala samo voće koje je visilo nisko i treba nove reforme, Sanfey se sad više usmjerio na konkretne akcije koje možemo poduzeti kako bismo oporavili gospodarstvo i odmaknuti se od prakse tehnoloških unapređenja i usmjerenosti na vlastito tržište koja vlada u regiji te umjesto nje stvarati svoje proizvode i nova tržišta.

Najbolji ili klima za sve

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je da Vlada nastoji podupirati tvrtke koje stvaraju novu vrijednost.

– Vlada napušta dosadašnji krivi pristup da svi dobiju pomalo i sad podupiremo samo one najbolje. Nije slučajno da u zadnjih šest godina krize mala i srednja poduzeća ostvaruju rast izvoza. To je sektor koji raste, ali očito još nije dovoljno snažan da povuče cijelo gospodarstvo naprijed – napomenuo je Maras, no Sanfey mu je poručio da Vlada ne treba birati najbolje, već stvoriti stabilno gospodarsko okruženje kroz koje će onda tvrtke same pokrenuti ekonomiju. Upravo privatni sektor, smatra predstavnik EBRD-a, treba biti nositelj hrvatskog oporavka.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, upozorila je na potpuni podbačaj u iskorištavanju činjenice da smo postali punopravni članovi EU za ubrzanje tranzicije gospodarstva.

Manjak equity kapitala

I implementacija dijela strategije EBRD-a koji se odnosi na područje sufinanciranja s EU fodnovima kaska.

– Na tom području nije puno učinjeno i, brutalno iskreno rečeno, taj je napredak jada – otvoreno priznaje šefica EBRD-a. Njezina se konstatacija najviše odnosila na lošu pripremu projekata koji bi mogli povući novac, u čemu je EBRD spreman pomoći, a kao dobar primjer navela je Luku Ploče koja će, zahvaljujući sredstvima iz fondova, postati regionalna luka. Problematizirala je i izostanak ulaska equity kapitala u hrvatske kompanije, velikim dijelom i zato što nadzorni odbori nisu spremni donijeti takvu odluku.

Ernest Meštrović, viši direktor za istraživanje i razvoj u Plivi, govorio je o njihovoj praksi stvaranja novih patenata. Tvrka je od 2011. kad su imali 15 novih proizvoda na godinu, došli do 35.

– Imamo i oglasnu ploču za ideje radnika. Nakon evaluacije, neke završe i u primjeni – otkrio je Meštrović.

Komentara 5

SE
sestrićna
00:03 13.12.2014.

skh vlada ubrzava ulazak u regijon..lako njima za eu..zbog toga i jesu mnogi ministri ugurani u vladu kako bi nas ugurali u novu jugu(čit.veliku srbiju) kad već s tenkovima nisu mogli.. moglo bi im uspjeti politikom...

SA
santos008
01:20 13.12.2014.

Ova gospodja rece da 100 miliona donatorskog novca nismo uzeli i sve propalo ,nije trebalo ni programa ni cega ,kaze ,samo uzeti novac trebalo i to ova Vlada nije bila u stanju.

DU
Deleted user
05:51 13.12.2014.

Kakva tranzicija...u Hrvatskoj se mnogi dive putinu i njegovim avionima... Samo show... Mora se biti bolji i efikasniji nego drugi da bi se pozitivno poslovalo... Poduzetnici ne plaćaju dobro ljude a grade apartmane umjesto da osposobi firmu za EU tržište... Jeftin a dobar rad je lozinka za Balkan,jer nisu tehnološki razvijene zemlje da bi i inovacija igrala neku veću ulogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije