Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Države bivše SFRJ

Hrvatska najzaduženija, Slovenci imaju najviše plaće, a BDP na razini 1991.

Kumrovec
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.09.2014.
u 16:28

Javni dug država bivše Jugoslavije danas je više od pet puta veći nego što je bio uoči raspada bivše zajedničke države

Ekonomska "krvna slika" bivših država Jugoslavije 2014. godine pokazuje da najviše plaće imaju radnici u Sloveniji, Hrvatska je najzaduženija, dok je ukupni BDP svih šest republika na razini 1991. godine.

Najveća je prosječna plaća u državama nastalima raspadom Jugoslavije u Sloveniji, a iznosi 1.002,75 eura, slijedi je Hrvatska sa 728,92 eura, a najgore stoje radnici u Makedoniji gdje je prosječna plaća samo 352,47 eura, pokazala je analiza Agencije Anadolija, piše Info-ks.net.

Hrvatska i Slovenija jedine su dvije države bivše SFRJ u kojima prosječna plaća iznosi više od 500 eura. Slijedi ih Crna Gora u kojoj je, prema posljednjim podacima za kolovoz, prosječna plaća iznosila 473 eura, a potom ide BiH sa 423 eura. Dno ljestvice zauzele su Srbija s prosječnom plaćom od 381,26 eura i već spomenuta Makedonija s plaćom od samo 352,47 eura.

Portal Informator.ba iznio je podatak da države nastale raspadom Jugoslavije danas imaju vanjski dug koji premašuje 180 milijardi dolara, dok je 1991. godine dug Jugoslavije iznosio oko 15,6 milijardi dolara. No, stručnjaci iz BiH naglašavaju da to nije pravo stanje stvari jer vrijednost američkog dolara nije ista kao prije 25 godina, ali se slažu s time da je javni dug država bivše Jugoslavije danas više od pet puta veći nego što je bio prije raspada bivše zajedničke države.

Upozoravaju i da je ukupan BDP svih šest novih država realno jednak ili nešto manji nego što je bio 1991. godine. Nas treba posebno zabrinuti činjenica da je Hrvatska uvjerljivo najzaduženija država bivše Jugoslavije, s vanjskim dugom od 54 milijarde eura, a slijede nas Slovenci sa 42 milijarde eura, Srbija sa 26 milijardi eura, Makedonija sa 5,5 milijardi eura, dok je na začelju po javnom dugu BiH sa 3,9 milijardi i Crna Gora sa 1,6 milijardi eura.

>>Bankrot Jugoslavije (2): Od devalvacije do raspada

>>Bankrot Jugoslavije: Ekonomski krah 1982. koji nikad nije službeno objavljen

Komentara 78

BU
bubica166
18:35 24.09.2014.

nisu izracunali koliko je čega POKRADENO i IZNESENO opljackanog iz tih država -a koliko je mladosti izginulo radi te bande !!!!!!!!!!!!

ST
stefj
17:41 24.09.2014.

Eh, da nema državne službe kod nas bi prosjek plaća bio dosta manji. Vjerojatno smo jedina država s područja bivše Juge gdje su plaće u državnom sektoru veće nego u privatno... A kako se to najbolje vidi? Pa po tome da prosjek plaća pada preko ljeta kada raste broj zaposlenih, a raste preko zime kada je nezaposlenost najviša... A što se tiče vanjskog duga, on konstantno raste, no bitno je pogledati zaduženost centralne države, koja je kod nas naglo narasla s Kosor, a potpuno eksplodirala s ovom vladom... Ukratko, u gadnoj smo banani, sama država nas vuče u ambis. Porezi su najveći u regiji, antipoduzetnička klima je uvjerljivo najjača kod nas, a privatni sektor se sustavno devastira...

DO
dobar
17:54 24.09.2014.

Hrvatska nece naprijed nego jos dublje u rupu dok god ima zakone da kad si pod istragom ili u pritvoru mozes da budes saborski zastupnik i donosis odluke u vezi drzave a u pritvoru si upravo radi kriminala u tojj sluzbi. Tko normalan da to moze uopce povjerovati da je tako u Hrvatskoj to ni jedna zemlja svijeta nema da kriminalci iz zatvora vode drzavu. Unjesto da su kaznjeni oni su nagradeni sto su krali iz drzavne blagajne .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije