Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska na dnu i zbog klime nesigurnosti Vladinih reformi

Jean-Claude Juncker, novi šef Europske komisije, nema lijepih vijesti za premijera Zorana Milanovića: Hrvatska će 2015. biti zemlja s najslabijim kretanjem BDP-a u EU
04. studenoga 2014. u 23:00 51 komentara 4803 prikaza
juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prvi put u povijesti Hrvatska će 2015. biti zemlja s najslabijim kretanjem BDP-a u cijeloj Europskoj uniji, najavljeno je u najnovijoj ekonomskoj prognozi Europske komisije. Nakon šest godina recesije, EK hrvatskom gospodarstvu dogodine predviđa sićušan rast od 0,2 posto. Ove godine hrvatski BDP pada za 0,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Poboljšanje globalnog okruženja djelovat će pozitivno na Hrvatsku, no otežavajući čimbenik su strukturne karakteristike vašeg gospodarstva i to je ono što sputava rast. Jedan od utega je visoka zaduženost, ne samo Vlade, nego i kućanstava i poduzeća. Također, na prognozu rasta negativno djeluje i klima nesigurnosti oko reformi koje se najavljuju – rekao je za Večernji list jedan izvor u Bruxellesu koji je detaljno upućen u proces pisanja najnovije ekonomske prognoze za Hrvatsku.

Investicije vidljive 2016.

Ni investicije iz fondova EU ne očekuju se u 2015. u toliko velikoj mjeri da bi stopu rasta hrvatskog BDP-a podigle iznad granične razine od 0,2 posto.

– U prognozi smo ukalkulirali kašnjenje novca iz fondova EU. Smatramo da će investicije iz europskih fondova u Hrvatskoj u znatnoj mjeri biti vidljive 2016. – dodao je sugovornik iz Bruxellesa koji je s nama razgovarao pod uvjetom anonimnosti.

 | Autor : VL Foto: VL

Prema prognozi EK, deficit hrvatskog proračuna i javni dug daleko su od ciljeva koje je Bruxelles zadao Zagrebu u tzv. proceduri prekomjernog deficita. Prognozira se da će Vlada imati deficit od -5,6 posto u 2016., a cilj koji je zadala Komisija bio je -2,7 posto u toj godini. Sada se taj cilj čini nedostižnim.

– Prema našoj prognozi, nije vjerojatno da će Hrvatska uspjeti postići preporučeni cilj za 2014. godinu. Komisija će analizirati proračunsko stanje i uzeti u obzir sve druge mjerodavne elemente prije nego što dođe do zaključka i pokrene određene aktivnosti – rekao je europski povjerenik za ekonomsku politiku Pierre Moscovici. – U svakom slučaju, snažno političko djelovanje i snažne mjere su jako bitne kako bi se ispunila konsolidacijska strategija za Hrvatsku i kako bi poduprla gospodarski rast – dodao je Moscovici, donedavni francuski ministar financija.

Nenadani troškovi

“Deficit opće države predviđen je na 5,6 posto BDP-a u 2014. zbog niskih prihoda od PDV-a”, kaže se u dokumentu EK. No, najnoviji prijedlog rebalansa proračuna, koji je prije pet dana usvojila Vlada, nije ukalkuliran u tu ekonomsku prognozu Komisije, čime se može objasniti razlika između Komisijine brojke i Vladine tvrdnje da će deficit ove godine biti 5 posto. Europska komisija u svoju današnju prognozu nije ukalkulirala ni najavljene promjene u porezu na dohodak i uvođenje poreza na kamate na štednju, koje bi trebale biti uvedene 2015., ali za koje Komisija tvrdi da “nema dovoljno detalja o primjeni” te reforme.

 | Autor : VL Foto: VL

Javni dug Hrvatske bit će čak 81,7 posto BDP-a ove, 84,9 posto sljedeće i 89 posto 2016. godine. U prethodnoj, proljetnoj ekonomskoj prognozi EK je hrvatski javni dug predviđao na razini 69 posto BDP-a u 2015. Razlog za tako velik porast leži u, kako piše u dokumentu EK, uključivanju “dvaju velikih poduzeća u vlasništvu države” u kalkulaciju hrvatskog javnog duga.

“Negativni fiskalni rizici su i dalje prisutni”, navodi se u dokumentu Europske komisije i pojašnjava da su to rizici od nenadanog pojavljivanja troškova u zdravstvenom sektoru, obrazovanju i prometu.

Proračun za 2015. bit će zaista iznimno važan za sudbinu Hrvatske. To je, koliko smo čuli, naglasio i ministar financija Boris Lalovac. A to smatramo i ovdje u Bruxellesu – rekao nam je jučer upućeni sugovornik.

>> Reuters o Hrvatskoj: Znakovi siromaštva su posvuda

>> Najslabiji u EU: Nakon šest godina recesije, Hrvatsku u 2015. očekuje mali rast od 0,2%

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar abakus
  abakus:

  Kako ono bijaše na početku "nove pravednosti"...? "Pokrenut ćemo gospodarstvo, otvoriti tisuće radnih mjesta, već iduće godine bit će svima bolje..." Ah, ah... tko je vama povjerovao i na kakvim ste lažima dobili izbore...

 • stefj:

  Ah, nakon ovih prognoza slušam opet Grčića na TV-u koji tvrdi da padamo jer smo zadnji ušli u EU, pa još nismo osjetili pozitivne blagodati zajednice. Stvarno taj čovjek može svašta izvaliti, još uvijek mu je najbolja ona kada nas ... prikaži još! je uvjeravao da je pad BDP ustvari rast, samo da mi toga nismo svjesni... Hvali se nekakvim velikim porastom direknih investicija prema prošloj godini, ali je zaboravio reći da su te iste investicije prošle godine bile skoro pa nula. Ova vlada još malo pa će nas dovesti do toga da kad Mujo otvori ćevabdžinicu, to će se vidjeti kao znatan porast BDP-a... A što se tiče prekomjernog deficita i kontrole, nisu uspjeli niti ovu godinu dovesti u red prema obećanju koje su dali EK pred par mjeseci, a kamoli će slijedeće godine... Novi porezi donijet će nešto malo novaca, ali će potrošnja dalje pasti, novac poskupjeti i sve što ide uz to... Ne znam zašto mediji prešućuju još jedan porez koji se donosi u slijedećoj godini, a to je porez na kapitalnu dobit? Toliko o tome da nema novih poreza... Ova vlast laže kad zine, već sutradan pogazi svoje vlastito obećanje. Zar je čudno što kapital bježi? Zar je čudno što mladi odlaze? Ovakvu devastaciju Hrvatska nije imala niti za rata...

 • opcija:

  Sve će to kao i proslih godina da rjesi Predsjednik Josipovic, navodno osobna imovinska kartica nikad bolja