Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom proizvođačkih cijena

Pad cijena zabilježen je u svim zemljama EU-a, izuzev Malte
03. kolovoza 2016. u 08:15 2 komentara 308 prikaza
novac
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini, a pad cijena zabilježen je u svim zemljama EU-a, izuzev Malte, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda. 

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju 2016. godine pale za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata. Time je na godišnjoj razini ublažen njihov pad, budući da su cijene u svibnju potonule 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Time se Hrvatska svrstala među zemlje EU-a koje su u lipnju zabilježile najizrazitiji pad cijena na godišnjoj razini. U istom postotku cijene su pale na Cipru, dok su u Nizozemskoj i Grčkoj proizvođačke cijene potonule 6,2 posto, odnosno 7,3 posto, pokazalo je izvješće.

U lipnju su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale u svim zemljama članicama EU, osim na Malti, gdje su porasle za jedan posto.

Na razini EU-a u cjelini proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u lipnju smanjene za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Time je njihov pad na godišnjoj razini ublažen, budući da je svibnju zabilježen pad cijena za 3,7 posto. Ujedno je riječ o njihovu najblažem padu u ovoj godini, pokazuje izvješće Eurostata. 

Najveći uteg i dalje je energetski sektor, s 8,6 posto nižim cijenama u lipnju u usporedbi s istim mjesecom lani. Ako se izuzme energija, cijene su pale za 0,8 posto. 

U 19-članoj eurozoni proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su na godišnjoj razini za 3,1 posto, nakon 3,8-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Pritom je energetski sektor zabilježio 8,7-postotni pad. Ako se izuzme energija, cijene su pale za jedan posto.

Rast cijena na mjesečnoj razini 

Na mjesečnoj su razini, pak, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju porasle u svim zemljama članicama EU-a, izuzev Cipra, gdje su smanjene za 0,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju prema mjesecu ranije uvećane za 1,2 posto, nakon mršavog rasta od 0,1 posto u prethodnom mjesecu.

nezaposleni NEZAPOSLENIH 2000 MANJE Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom stope nezaposlenosti posao, konobar Druga strana statistike Nezaposlenih je manje zbog rasta turizma, ali i iseljavanja

Najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Nizozemskoj i Danskoj, za 2,6, odnosno 2,5 posto, a slijede Španjolska i Estonija, s rastom od 1,8, odnosno 1,6 posto.

U 28-članom EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na mjesečnoj su razini porasle 0,8 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u svibnju. Pritom su u energetskom sektoru cijene porasle za 2,8 posto, nakon 2,1 posto u svibnju. Bez sektora energije, rast cijena iznosio je 0,2 posto.

U eurozoni su cijene u ovogodišnjem lipnju prema mjesecu ranije uvećane za 0,7 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u svibnju. Najviše je porasla cijena energije, za 2,4 posto. No, kada se izuzme energetski sektor, proizvođačke cijene su u 19-članom gospodarstvu porasle za 0,2 posto, kao i u EU u cjelini, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

>> Cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle najsnažnije od ulaska u EU

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije