Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći skok od 2008.

Industrijska proizvodnja u rujnu zabilježila rast za 5,4 posto

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
29.10.2015.
u 11:15

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije

U rujnu je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj skočila za 5,4 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok još od 2008. godine i predstavlja nastavak rasta već osmi mjesec zaredom.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u rujnu skočila za 5,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 5,4 posto u odnosu na rujan prošle godine.

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja ojačala 2,8 posto, a to je ujedno i najveći skok na godišnjoj razini od travnja 2008. godine i tadašnjih 6,3 posto.

To je i veći rast od očekivanja. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja porasla za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kretale su se u rasponu od stagnacije do rasta od 2 posto.

Rastom u rujnu nastavljen je uspon industrije već osmi mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije

>> Industrijska proizvodnja u odnosu na srpanj u kolovozu pala za 4,1 posto

Komentara 5

Avatar Zagor 74
Zagor 74
15:59 29.10.2015.

Možda je Vlada zaslužna, možda EU, možda privatni poduzetnici, ali sigurno znam da za ovaj rast nije zaslužan HDZ. Neka tako i ostane.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
12:43 30.10.2015.

@branko-kockica, sada imamo rast, skoro bez drzavnih investicija. To je odrzivi rast, jer se oslanja na trziste. Do 2011 vecina kompanija se je oslanjala na drzavnu sisu i cuclala istu sa raznim aneksima na ugovore. Za ovaj rast naravno, prije svega treba zahvaliti inovativnim poduzetnicima, koji su nasle svoje mjesto na trzistima EU-a i koji su shavtili, da samo dobar proizvod sa odgovarajucom cijenom ima perspetivu biti prodan i naplacen.

BK
branko-kockica
19:45 29.10.2015.

Industrijska proizvodnja je danas za oko 5 posto NIŽA nego 2011. godine. Pad industrijske proizvodnje od 5 posto u zadnje 4 godine je najveći od svih istočnoeuropskih zemalja. Industrijska proizvodnja pada 3 i pol godine, ove godine imamo bijedni rastst od 2%, i to je vama vijest? Samo za usporedbu, dok je u Hrvatskoj proizvodnja u 4 godine pala za 5%, u Slovačkoj je povećana za 18%, u Srbiji za 9%, u Sloveniji za 7% itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije