Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Hittneru se ulaganje od gotovo 8 milijuna eura vratilo kroz 44 posto veću dobit

uzlet
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
02.06.2015.
u 13:52

Na Poslovnom uzletu u Bjelovaru istaknuti su pozitivni primjeri korištenja bespovratnih sredstava EU-a, a ministar Gordan Maras pozvao je poduzetnike da se uključe sa svojim projektima i sudjeluju na natječajima.

Hrvatska za malo i srednje poduzetništvu do 2020. godine ima na raspolaganju milijardu eura iz europskih fondova, što znači da bi se trebali osmisliti projekti ukupne vrijednosti od 3,5 milijarde eura. No uz projekte restrukturiranja postojećih kompanija, za gospodarski rast, povećanje konkurentnosti i smanjenje nezaposlenosti potrebne su greenfield investicije koje treba privući jačanjem ulagačke i poduzetničke klime, istaknuli su okupljeni na Poslovnom uzletu Bjelovarsko bilogorske županije koja se održava danas u Bjelovaru u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Okupljene su pozdravili župan Damir Bajs te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, a na dva predviđena panela razgovara se o EU fondovima i turističkom uzletu županije. Primjere dobre prakse predstavili su vlasnici i direktori uspješnih tvrtki koje su iskoristile novac iz fondova EU, povećale izvoz i konkurentnost, poput tvrtke Gala, Hittner ili Daruvarskih toplica.

"Drago mi jeda se okupio toliko velik broj poduzetnika koji su došli vidjeti na koji način u našoj županiji ostvariti poslovni uzlet. Statistika govori o velikom broju nezaposlenih u županiji, i u naredne dvije godine sve naše napore usmjerit ćemo da povećamo broj zaposlenih i ostvarimo značajan gospodarski rast, istaknuo je Damir Bajs, župan Bjelovarsko bilogorske županije.

Ministar Maras istaknuo je da su mala i srednja poduzeća velikim dijelom zaslužna za to da je Hrvatska s rastom BDP-a od 0.5 posto i službeno izašla iz recesije.

"Male i srednje tvrtke odigrale su ključnu ulogu, s oko 60 posto zaposlenih i pola BDP-a koji dolazi iz tog segmenta gospodarstva, a imali su 14 posto rasta izvoza, rast zaposlenih i većinu ukupnih investicija u hrvatskom gospodarstvu. Također, 2,8 milijardi eura stranih ulaganja u protekloj godini pokazuje da su Hrvatsku prepoznali i strani investitori", istaknuo je ministar Maras pozvavši poduzetnike da se uključe sa svojim projektima i sudjeluju u predstojećim natječajima.

Primjer uspješnog projekta koji je dobio bespovratna sredstva EU je tvrtka Hittner koja proizvodi traktore, koja je u nove pogone i tehnologiju uložila gotovo 8 milijuna eura, te je zahvaljujući tome povećala prihod za 59 posto, a dobit za 44 posto. Tvrtka Gala, inače prva tvrtka u Hrvatskoj koja je ostvarila potporu iz pretpristupnih fondova, u nove peradarnike i prilagodbu europskim direktivama uložila je ukupno 34 milijuna kuna, od čega je oko milijun eura bespovratne potpore.

Mario Lončar, direktor poslovnice PBZ-a Bjelovar ustvrdio je kako su izvori financiranja projekata danas mnogo maniji problem od činjenice da je dobrih projekata jako malo. Kad je ova županija u pitanju, poduzetnicima su na raspolaganju usluge konzultacija Razvojne agencije BBŽ, ustvrdio je zamjenik direktora Marinko Bartulović.

>> Hittner prodao 33 šumska zglobna traktora vrijedna 40 milijuna kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije