Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HANFA izdala dodatne preporuke leasing društvima kako bi olakšala prijevoznicima

Regulator traži i da se tijekom odgode ne obračunavaju i ne naplaćuju zatezne kamate onim primateljima leasinga kojima je odobrena odgoda plaćanja
13. svibnja 2020. u 13:44 0 komentara 260 prikaza
Hanfa - Ilustracija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga izdalo je dodatne preporuke za sektor leasinga, kako bi olakšalo leasing prijevoznicima, a s odlukom su, kažu, na današnjem sastanku upoznali i predstavnike prijevoznika iz udruge 'Glas poduzetnika'.

Ilustracija Prikupljaju milijun kuna Hanfa dala zeleno svjetlo fondu koji ulaže u bitcoin

HANFA je, podsjećamo, još 30. ožujka donijela preporuke leasing društvima da zbog izvanrednih okolnosti ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema do tada urednim platišama leasinga, sve do 31. ožujka 2021., a sad je od njih zatražila i pojašnjenje procesa odobravanja moratorija na leasing i uputila im dodatne preporuke. One se odnose na mogućnost ugovaranja moratorija na razdoblje duže od tri mjeseca, prestanak naplaćivanja obračunatih kamata u razdoblju moratorija, te obustavu svih postupaka prisilne naplate tijekom ugovorenog razdoblja moratorija za ranije uredne korisnike leasinga. Regulator traži i da se tijekom odgode ne obračunavaju i ne naplaćuju zatezne kamate onim primateljima leasinga kojima je odobrena odgoda plaćanja. U međuvremenu je Hanfa detektirala da se moratoriji najčešće odobravaju na tri mjeseca te da se, za financijski leasing, tijekom odgode zaračunava i naplaćuje redovna kamata, što s obzirom na novonastalu situaciju poduzetnicima nije dovoljno.

- Većini primatelja leasinga zbog krize izazvane koronavirusom znatno su smanjeni prihodi iz poslovanja te im je čak i plaćanje kamate, bez plaćanja glavnice, izuzetno otežano. Iako podaci pokazuju da su leasing društva odobrila većinu zahtjeva za odgodom plaćanja, Hanfa smatra da društva trebaju poduzeti dodatne napore kako bi se dugoročno riješila novonastala situacija - ističe regulator.

Zdenko Adrović Zdenko Adrović: Moratorij je zatražio 45.431 građanin i 7934 poduzetnika

Do 1. svibnja 2020. leasing kuće odobrile su reprogram za 67,7 posto leasing ugovora za koje  su zatraženi, odnosno za 77,5 posto vrijednosti svih ugovora, dok je preostali dio zahtjeva u obradi. U pojedinim leasing kućama postotak reprogramiranih ugovora o leasingu iznosi čak 100 posto, što znači da su leasing društva primateljima leasinga do početka svibnja odobrili reprogram za 22 tisuće ugovora o leasingu ukupne vrijednosti 4,5 milijardi kuna.

Poduzetnike su uputili da od društava kod kojih imaju sklopljene leasing ugovore zatraže reprogram (moratorij), jer ga jei moguće dogovoriti isključivo kroz izravnu komunikaciju korisnika i leasing društva. Iz Hanfe poručuju da svakodnevno prate razvoj situacije te će i dalje pravovremeno donositi odluke i postupati u skladu sa svojim nadzornim ovlastima u cilju stabilizacije tržišta leasinga, ali i ukupnog financijskog sustava u cjelini.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.