Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt pefa

‘Gradovi će pokazati državi da se sami mogu brinuti o zdravstvu i obrazovanju’

Koprivnica bolnica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
20.03.2014.
u 19:23

Četiri grada – Crikvenica, Labin, Sisak i Koprivnica – prvi će sudjelovati u projektu PEFA kojim će se analizirati stanje upravljanja javnim rashodima i financijska odgovornost.

Četiri grada – Crikvenica, Labin, Sisak i Koprivnica – prvi će sudjelovati u projektu PEFA kojim će se analizirati stanje upravljanja javnim rashodima i financijska odgovornost. Tako bi obrada podataka, izvješće i revizija izvješća za Crikvenicu i Labin trebala biti gotova u svibnju, a za Koprivnicu i Sisak u rujnu. Projekt se provodi sredstvima Europske komisije i švicarske vlade, a kojima upravlja Svjetska banka.

– Želimo poručiti državi da možemo obavljati decentraliziranu funkciju, posebno u segmentu obrazovanja i zdravstvene zaštite – rekao je Željko Turk, predsjednik uprave gradova.

– Jačanje kapaciteta lokalne samouprave je bitno jer će njima pripasti polovica novca od planiranih osam milijardi eura u sedam godina iz fondova EU – rekla je Sanja Madžarević Šujster iz Svjetske banke.

Kriza je pokazala da se javnim sredstvima krivo upravlja, pa je potrebno uvesti novi način upravljanja. Hrvatskoj je, rekla je, izazov uz novac iz fondova i nepripremljenost na starenje stanovništva, koje sa sobom nosi veće izdatke za socijalnu skrb, zdravstvo i mirovine... – Visoko smo zadužena zemlja pa nema rasta BDP-a – zaključila je.

>> Hrvati plaćaju poreze kao da žive u Australiji ili Norveškoj

>> Hrvatska nakon 2005. ima najveći porast siromašnih unutar EU

Komentara 1

DU
Deleted user
18:49 24.03.2014.

Sigurno je da mogu kad beru lovu iz EU. Na žalost taj novac je namjenjen za razvoj, a ne za financiranje lokalne samouprave. Novac je oduvijek bio dobar mamac, pogotovo kad Vam ga netko drugi daje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije