Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Građevinski materijal budućnosti!

Građevinski materijal budućnosti!
Foto: Fotocredit Holzcluster Steiermark/Višnja Košćak
1/6
02.07.2022.
u 08:07

Stručnjaci složni - drvo je građevinski materijal budućnosti dobar za okoliš i zdravlje ljudi

„Drvo kao jedini istinski obnovljivi građevinski materijal ima sve predispozicije postati novi standard u graditeljstvu“, ističe prof. dr. sc. Vlatka Rajčić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Dodaje kako drvo nije samo klimatski neutralno, već je i klimatski pozitivno. Raste prirodno u šumi i lako se može zasaditi kako bi se stvorio materijal, za razliku od drugih građevinskih materijala koji se često proizvode od fosilnih goriva. U drvu danas možemo izvoditi bilo koje raspone, a estetske vrijednosti tih konstrukcija su fantastične, smatra prof. Rajčić i dodaje kako bi se u Hrvatskoj trebale pokrenuti edukacije o iznimnom potencijalu drva u građevini.

To je materijal za gradnju koji je prirodan, obnovljiv i održiv, a povoljno utječe na okoliš jer ima značajno manji ugljični otisak od čelika ili betona. Uz to, boravak u objektima koji imaju drvenu konstrukciju i obloge djeluje pozitivno na ljudsko zdravlje. Istraživanja su dokazala kako kontakt čovjeka s drvom pomaže u smanjenju stresa, krvnog tlaka, otkucaja srca i alergijskih problema te omogućuje veću kreativnost i produktivnost na radnom mjestu. Zbog tih osobina drvo se nametnulo kao izuzetan građevinski materijal budućnosti: omogućuje nam klimatski neutralnu gradnju i održivost, uz očuvanje kvalitete života.

Vrtić / Kinderbetreuung-XAL, Graz
Foto: Copyright Nussmueller Architekten/Simon Oberhofer

Samo jedan kubični metar drva korišten u gradnji sprječava emisiju jedne tone CO2. Stoga je drvo naš važan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena. Objekti izvedeni od drveta izuzetno su energetski učinkoviti. Također su održivi u fazi izgradnje kao i u fazi korištenja, te imaju stopostotnu mogućnost recikliranja.

Drvo ima značajno manju masu od ostalih građevinskih materijala, a istovremeno visoku nosivost, što je odlično rješenje za nedostatak građevinskih površina u gradovima. Tako se na postojeće zgrade mogu dodavati etaže (tzv. vertikalna nadogradnja) što značajno smanjuje potrebu za novim građevinskim zemljištem. Iz konstrukcijskih razloga ovakva su rješenja na postojećim starijim zgradama moguća samo nadogradnjom drvenim materijalom jer ono ima vrlo malu dodatnu masu, ističu stručnjaci.

Nadogradnja drvom, Katanija/Sicilija
Foto: Fotocredit promolegno

Pokazalo se da drvo ima veliku čvrstoću i nosivost, a istovremeno je vrlo lagano. To donosi uštede jer su potrebni manji temelji, gradnja se izvodi s predgotovljenim elementima iz tvornice. Ujedno je lakše riješiti probleme prilikom gradnje na zahtjevnim terenima. Drvo također izolira bolje od bilo kojeg drugog materijala i stoga štedi troškove za grijanje i izolaciju.

Trebalo bi i u Hrvatskoj ozbiljnije razmotriti drvo kao građevinski materijal budućnosti jer je pored već navedenih prednosti dokazano kako objekti izgrađeni od drveta imaju dobru protupotresnu otpornost, čime drvo dobiva i važnu sigurnosnu dimenziju. Također, u usporedbi s drugim građevinskim materijalima, požarno se ponašanje drva može prilično točno  izračunati i predvidjeti, a time i bolje kontrolirati. Drvo gori ravnomjerno i sporo, te se pri požaru drveni stropovi ne urušavaju naglo i čak u većini požara zadrže osnovnu nosivost.

U Austriji su prepoznali potencijal drveta za održivu gradnju te se ono sustavno promiče kao obnovljivi građevinski materijal uz podizanje svijesti u javnosti o prednostima koje donosi. Austrijsko Savezno ministarstvo poljoprivrede, regija i turizma pokrenulo je „Austrijsku drvnu inicijativu“ („Österreichische Holzinitiative“), s ciljem izgradnje održive budućnosti. Jedna od stavki te inicijative je i takozvani CO2 Bonus, koja omogućava da se za svaki kilogram ugrađenog drva dobije investicijska premija od jednog eura. Ovim potezom su privukli brojne investitore koji se u sve većoj mjeri odlučuju upravo za gradnju drvom. U spomenutom ministarstvu ističu kako samo u austrijskim šumama unutar jedne godine izraste dovoljno održivog drva za izgradnju 700.000 modernih i održivih drvenih kuća.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije