Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze Međunarodnog monetarnog fonda

Gospodarstvo tek na 2,7% rasta, inflacija s 2 na 5,9%

Ilustracija za BDP i kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.04.2022.
u 15:39

Hrvatska je u skupini europskih gospodarstva u nastajanju kojima se predviđa pad aktivnosti za 2,9 posto, nakon lanjske prognoze rasta od 3,6 posto

Međunarodni monetarni fond (MMF) više je nego prepolovio prognozu rasta domaćeg gospodarstva na 2,7 posto u ovoj godini zbog posljedica rata u Ukrajini. U redovnim jesenskim prognozama u listopadu MMF je očekivao porast BDP-a od 5,8 posto. U 2023. rast bi trebao snažno ubrzati na 4 posto.

Dok će rast dvostruko usporiti, inflacija bi se trebala gotovo utrostručiti, s 2 na 5,9 posto. U idućoj godini Fond ipak procjenjuje da bi rast cijena trebao prikočiti na 2,7 posto čime bi se gotovo vratio na razinu iz 2021. godine. U najnovijoj prognozi stopa nezaposlenosti blago je korigirana na niže pa Fond sada očekuje 7,7 posto, s prethodnih 8 posto. U 2023. nezaposlenost bi još trebala pasti, na 7,4 posto. Lani je ta stopa dosegnula 8,2 posto, 0,2 postotna boda niže od jesenskih procjena.

Pozitivna očekivanja MMF ima oko manjka na tekućem računu bilance plaćanja za koji računaju da će se prepoloviti na 0,4 posto BDP-a. Iduće godine tekući račun trebao bi biti 'u plusu', s 0,3 posto BDP-a suficita.

Hrvatska je u skupini europskih gospodarstva u nastajanju kojima se predviđa pad aktivnosti za 2,9 posto, nakon lanjske prognoze rasta od 3,6 posto. U 2023. MMF europskim gospodarstvima u nastajanju prognozira oporavak za 1,3 posto. Zbog rata u Ukrajini inflacija u području eura trebala bi dosegnuti 5,3 posto, a potom oslabiti na 2,3 posto u 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije