Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Gospodarski rast na zapadnom Balkanu se usporava, sve manje investicija i izvoza

U analizi SB-a ipak je istaknuto kako se unatoč usporavanju gospodarskog rasta, na zapadnom Balkanu i dalje opaža trend smanjenja nezaposlenosti kojega opisuju kao "rekordan".
08. listopada 2019. u 15:44 1 komentara 294 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ekonomska aktivnost na zapadnom Balkanu se usporava a šest zemalja te regije od Bosne i Hercegovine do Sjeverne Makedonije bilježi nastavak pada investicija i izvoza, upozorili su u utorak iz Svjetske banke (WB) ukazujući na zabrinjavajuće rezultate posljednje šestomjesečne analize gospodarskih trendova u ovom dijelu Europe.

Ilustracija Do 2030. proizvodnja od 30 mlrd. kuna Moramo podići konkurentnost, smanjiti troškove proizvodnje, udruživati se, navodnjavati...

iz ureda Svjetske banke u Sarajevu objavili su kako posljednje prognoze ukazuju na to da će gospodarski rast na zapadnom Balkanu u ovoj godini iznositi 3,2 posto što je manje od 3,9 posto koliko je rast iznosio u 2018. godini.

Nešto bolje rezultate u usporedbi s drugim državama regije bilježe Sjeverna Makedonija te Kosovo gdje se očekuje i dalje snažan rast od 4 posto.

Ostala gospodarstva zapadnog Balkana bilježe sporiji rast u odnosu na 2018. godinu. Za BiH, Crnu Goru i Srbiju predviđa se rast tek nešto veći od 3 posto dok je za Albaniju prognoza rasta 2,9 posto. Iako se za 2020. i 2021. godinu općenito predviđa rast regionalnog gospodarstva u SB-u prognoziraju kako će on ostati ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018.

Ratko Bošković Hitno nam treba i najmanji rast izvoza

Crna Gora je u 2018. godini imala rast od čak 4,9 posto a Srbija 4,2 posto.

U analizi SB-a ipak je istaknuto kako se unatoč usporavanju gospodarskog rasta, na zapadnom Balkanu i dalje opaža trend smanjenja nezaposlenosti kojega opisuju kao "rekordan".

Navode kako je do lipnja ove godine otvoreno 150 tisuća novih radnih mjesta u regiji. To istodobno znači 43 tisuće radnih mjesta za mlade, pri čemu je skoro polovica ovih radnih mjesta otvorena u Albaniji.  

No čak i uz taj trend nezaposlenost u regiji ostaje veliki problem jer samo 44 posto radno sposobnih stanovnika država zapadnog Balkana stanovnika ima posao.

Siva zona gospodarstva Oko 110 tisuća OPG-ova prima 320 milijuna eura poticaja, nositelji mogu biti i tek rođena djeca
8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl