Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILI BORBU NA SUDU

Glas poduzetnika: Procijepljenost među poduzetnicima veća je od procijepljenosti stanovništva

Zagreb maraton
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
08.07.2021.
u 09:39

Nekoliko smo puta ranije ponavljali da su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne poduzetnike, stoga se postavlja pitanje zašto bismo ugrožavali sva ta radna mjesta na ovaj način kada se nalazimo nadomak kraja koronakrize, navodi HUP.-

Nedavna najava premijera Andreja Plenkovića, potom i drugih članova Vlade kako bi se gospodarske potpore poduzetnicima mogle povezati s cijepljenjem nije izazvalo previše oduševljenja kod mnogih. 

Udruga Glas poduzetnika najoštrije su, kako navode, osudili prijetnje vladajućih te odbacuju sve navode da su upravo poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje.  Upravo zbog toga napravili su anketu u kojoj je sudjelovalo 1400 njihovih članova. 

- Više od 54% članova koji su ispunili anketu primilo je jednu ili obje doze cjepiva, a još 5% to namjerava učiniti, što je dokaz da poduzetnici na odgovoran način pristupaju svome zdravlju, ali i dokaz želje da se izbjegne novi val pandemije koji bi dodatno ugrozio hrvatsko gospodarstvo. Oko 10% ispitanih članova preboljelo je bolest, a 30% ispitanika nije se cijepilo niti to planira učiniti - navode iz udruge Glas poduzetnika.

Foto: Udruga Glas poduzetnika

Navode kako njihovi podaci govore da je postotak cijepljenih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru dosta veći od postotka cijepljenih građana na razini države, koji se kreće oko 38% ukupnog stanovništva, odnosno oko 45% odraslog stanovništva.

- Stoga se može zaključiti da su optužbe premijera i pojedinih ministara usmjerene prema poduzetnicima i privatnom sektoru potpuno neutemeljene i da bi Vlada krivca za lošu procijepljenost građana trebala tražiti negdje drugdje - napominju. 

Najavili su da će pravdu potražiti i na sudu. 

- Najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj smo izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj. Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali sve namete, napade, omalovažavanje i diskriminaciju do sada, pa ćemo tako preživjeti i ovu pošast, a za pravdu i poštivanje ustavnih prava svih građana, poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru ćemo se očigledno morati izboriti sudskim putem - izjavio je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

O Vladinoj najavi se oglasila i Hrvatska udruga poslodavaca, čije priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Nepošteno je i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju sa potporama za očuvanje radnih mjesta, posebno uzmemo li u obzir da poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove prisiliti vlastite radnike na cijepljenje pa čak niti provjeriti jesu li radnici cijepljeni ili ne. 

Nekoliko smo puta ranije ponavljali da su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne poduzetnike, stoga se postavlja pitanje zašto bismo ugrožavali sva ta radna mjesta na ovaj način kada se nalazimo nadomak kraja koronakrize. 

Svjesni smo važnosti procijepljenosti nacije radi ostvarenja što je veće moguće zaštite građana i završetka pandemije, no apeliramo na državu da smisli model kojim će građane individualno potaknuti na cijepljenje bez da se poduzetnicima stvara novi administrativni namet koji će stvoriti val nezadovoljstva, dodatne podjele i nemire u našem društvu, a neće polučiti ostvarenje željenog cilja tj. veće ukupne procijepljenosti", navodi se u priopćenju. 

VIDEO: Andrej Plenković sudjelovao na 4. Prstenovom poslovnom forumu Zagreb 2021

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije