Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Gdje god se pojavimo, svi su prezadovoljni, ali teško je doći na police

Više od 8000 proizvoda ili usluga zaslužilo je znak “Hrvatska kvaliteta” koji se dodjeljuje od 1997.
14. prosinca 2019. u 23:15 1 komentara 458 prikaza
Foto: Suzana Lepan Štefančić

U njihovu octu sirovine su potpuno prirodne, a sve, uključujući i ambalažu, nabavljaju u Hrvatskoj. Nema aditiva, niti ikakvih kemijskih pripravaka. I već 63 godine proizvode tako prirodni alkoholni, jabučni i vinski ocat od crnog vina te kvasinu.

Ožujsko Amber SAVJET HGK Prava uporabe znaka 'Hrvatska kvaliteta' dobilo 10 novih proizvoda

Riječ je o tvrtki Mustač-Commerce iz Virovitice, čiji će proizvodi ubuduće nositi oznaku “Hrvatska kvaliteta”, za što su dobili i bespovratna EU sredstva.

Od ukupno 23 vaučera koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta podijelilo u posljednjem pozivu Znakovi kvalitete, čak su četiri otputovala u Virovitičko-podravsku županiju. Uz Mustač- Commerce zaslužili su ih Podrum Vineda, Poison city, tvrtka za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, te poduzeće Planataže, koje proizvodi i obrađuje kamilicu.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, s najviše 250 zaposlenih. Tako dobivenim novcem iz europskih fondova, putem vaučera, nabavljaju se znakovi kvalitete od Hrvatske gospodarske komore ili Hrvatske obrtničke komore.

pršut Centar za sigurnost Hrvatska dobiva CSI za hranu: Otkrivat će je li proizvod izvorno hrvatski ili lažni

– Nadam se da ljudi cijene taj znak. Tendencija prepoznavanja hrvatske kvalitete i domaćeg proizvoda u porastu je. Primjerice, rast prodaje proizvoda s oznakom “premium” je 30 posto u posljednjih 10-ak godina, koliko god je to na ukupnom tržištu Hrvatske relativno malo. Ali ipak, građani su željni kupiti hrvatski proizvod.

Problem je, međutim, što hrvatski proizvodi, prirodni, OPG-ovski, teško dolaze na police – kaže Mate Vukušić, voditelj Tvornice octa Mustač-Commerce.

Znak Hrvatske kvalitete, po novome, nose njihova četiri proizvoda. Otvorit će im to, nadaju se, vrata hrvatskog i europskog tržišta.

– Ne može se uspoređivati 50 milijuna litara industrijskog octa u godini iz neke češke ili slovačke tvornice, u odnosu na naših 500 ili 800 tisuća litara potpuno prirodnoga octa. Gdje god se pojavimo, svi su prezadovoljni kvalitetom, ali teško je, ponavljam, doći na police. Nisam protiv uvoza, dapače, konkurencija je uvijek zdrava, ali ne ako je nelojalna – zaključuje Vukušić.

Kvaliteta prije svega Na ovim proizvodima definitivno ne biste trebali štedjeti, a među njima su i oni svakodnevni

Podrum Vineda nastao je na temeljima tradicije obitelji Kaša i Kovač. Mlađe generacije zasadile su 2008. prve ozbiljnije površine autohtonom sortom graševina. I oni su dobili znak Hrvatska kvaliteta.

– Činjenica da smo u društvu Kraša ili Belja, a mali smo, imponira nam – govori Andrea Kaša. Godišnje proizvedu 35-40 tisuća litara vina, iz 10-ak hektara vinograda.

– Moj brat Neven i suprug Damir su osnivači tvrtke. Svi smo visokoobrazovani, isprva nam je to bio hobi, koji je, zbog obiteljskih korijena, prerastao u ozbiljnu, nagrađivanu tvrtku – ponosna je Andrea Kaša. 

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • Muzakus:

    Ima li to veze sa vlasti koju biramo zadnjih 25 godina ?? 😳 Pa naravno, ovaj puta potpuni zaokret. Mislav Kolakušić. USTAV. HR