Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće HNB-a:

Financijski sustav i dalje je iznimno likvidan, inflacija ubrzala na 1,1 posto

Boris Vujčić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
10.05.2018.
u 08:15

HNB u izvješću navodi i da je ukupna izloženost sustava sistemskim rizicima zadržana na umjerenoj razini

Gospodarska aktivnost blago se povećala na početku godine, a Hrvatska narodna banka nastavila je provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, pri čemu se likvidnost financijskog sustava u travnju zadržala na iznimno visokoj razini, ističe u priopćenju središnja banka. “Gospodarska se aktivnost blago povećala na početku 2018., nakon privremene stagnacije.

Istodobno su se nastavila povoljna kretanja na tržištu rada”, navodi se u priopćenju HNB-a. Ističu i da se godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ubrzala na 1,1 posto u ožujku, čemu su najviše pridonijele cijene neprerađenih prehrambenih proizvoda. “Kreditna aktivnost banaka prema poduzećima i stanovništvu u ožujku je nastavila jačati, a prosječne kamatne stope na nove kredite blago su se smanjile”, navodi se u priopćenju. Iz HNB-a podsjećaju i da je, prema izvješću o prekomjernom proračunskom manjku, u 2017. zabilježen višak opće države prema metodologiji ESA – 2,8 milijardi kuna (0,8% posto BDP-a).

No zamjećuju i da podaci upućuju da je u prvom tromjesečju ove godine na razini središnje države ostvaren nešto veći manjak u odnosu na isto razdoblje lani, dok je javni dug na kraju siječnja smanjen u odnosu na prethodni mjesec. HNB navodi i da je ukupna izloženost sustava sistemskim rizicima zadržana na umjerenoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije