Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Fina: Blokirano 250.000 dužnika, njihov dug dosegnuo 16,4 mlrd kuna

Privremeni rezultati obrade svih starih i novih ovrha zaprimljenih za vrijeme zastoja njihova provođenja pokazuju da je ukupan iznos duga dužnika pao sa 16,6 na 16,4 milijardi kuna, podaci su Fine.
22. listopada 2020. u 18:24 1 komentara 426 prikaza
fina
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Privremeni rezultati obrade ovrha zaprimljenih za vrijeme zastoja njihove provedbe pokazuju da je broj dužnika koji su blokirani dosegnuo 250.000, što znači da ih je oko 4.000 više nego prije zastoja, dok je njihov ukupni dug manji za otprilike 200 milijuna kuna, doznaje u četvrtak Hina iz Financijske agencije (Fina).

NKSInst Fina razvila aplikaciju za instant prijenos novca, evo o čemu se radi

Privremeni rezultati obrade svih starih i novih ovrha zaprimljenih za vrijeme zastoja njihova provođenja pokazuju da je ukupan iznos duga dužnika pao sa 16,6 na 16,4 milijardi kuna, podaci su Fine. 

Također, kako ističu, ukupno je oko 250.000 dužnika kojima su računi blokirani, jer na računima nema dovoljno sredstava za otplatu duga. Radi usporedbe, iz Fine navode da je na dan 17. travnja 2020., prije zastoja provedbe ovrhe, broj potrošača s blokiranim računima bio oko 246.000.

Danas, nakon provedbe novih 217.000 ovrha i u odnosu na 60.000 dužnika koji nisu imali ovrhu, broj je porastao za nekoliko tisuća, dodaju.  

U usporedbi s prošlom godinom, broj dužnika s blokiranim računima je manji nego što je primjerice bio u svibnju 2019. godine, ističu dalje iz Fine.

Zagreb: Plenković o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta MARIO STRINAVIĆ 'Katastrofalna je premijerova izjava! Osiromašene građane svodi na dužnike za mobitel'

Također, navode da će detaljne podatke o broju dužnika s blokiranim računima i iznosu duga po županijama objaviti na web stranici na kraju mjeseca nakon redovne mjesečne obrade i analize podataka.  

Fina je 18. travnja zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba. Tako se zastalo s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje, a ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosio je 23,9 milijardi kuna.

Vlada je sredinom srpnja za još tri mjeseca, do 18. listopada, produžila rok trajanja posebnih okolnosti koje su se odnosile na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanih sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

Zagreb: Konferencija Nacionalni inovacijski sustav - rješenja za globalne izazove OVRHE Ćorić odgovorio Milanoviću: Vaša Vlada gotovo ništa nije učinila za ovršene

U ponedjeljak 19. listopada prestao je moratorij na ovrhe. Nastavak ovrha provodio su u tri faze - 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja. U prvoj fazi dostavljala su se rješenja donesena po prijedlozima zaprimljena zaključno s 30. lipnja, u drugoj rješenja koja su zaprimljena do 31. kolovoza i u posljednjoj trećoj fazi rješenja donesena po prijedlozima zaprimljenima zaključno s 18. listopada.

VIDEO: Vlada nije iskoristila pauzu za pronalazak rješenja: Dolaze nove ovrhe, stari problemi ostaju!

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • admzaq:

    I nakon toliko valova opraštanja dugova, jedva da se to miče na bolje, a tek je prva faza. Ljudi očito očekuju novo opraštanje dugova. Na to ih je navikla vlast. Samo sada je sve bankrot, od države do lokalne vlasti...