Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti

Jabuke
Damir Špehar/PIXSELL
14.10.2020.
u 10:43

Vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije Enna Fruit pokrenula je inicijativu za akciju „Mjesec domaće jabuke“, s ciljem povećanja prodaje domaćih jabuka sorti Zlatni delišes i Gala, a kojom bi se potrošačima omogućila kupovina kvalitetne domaće jabuke po promotivnim cijenama.

„Pokrenuli smo akciju kojom želimo promovirati domaću proizvodnju, s obzirom na trenutne okolnosti na tržištu jabuka te njihov pojačani uvoz sa susjednih tržišta. Vjerujemo da će kupci prepoznati važnost podupiranja domaćeg proizvoda, te da ćemo, kroz ovu akciju, u listopadu uspjeti značajno povećati prodaju spomenutih sorti jabuka domaćih proizvođača“, ističu u Enna Fruit.

Akcija „Mjesec domaće jabuke“ traje u listopadu, tijekom kojeg se sorte Zlatni delišes i Gala mogu kupiti po promotivnim cijenama, a uključeni su Konzum, NTL i Spar, no u akciju će se vjerojatno uključiti i drugi trgovački lanci.

Berba jabuka u Hrvatskoj ove se godine odvija pod izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, no procjene govore da će urod ove godine biti na razini od oko 55.000 tona, što je manje nego prošle godine kada je proizvodnja bila 68.352 tone. Otkupljivači i proizvođači zadovoljni su iznimno dobrom kvalitetom ovogodišnjeg uroda, a opskrba tržišta je dobra i krenula je već u kolovozu kada je na tržište stigla prva rana sorta Gala jabuke. Ipak, uvoz jabuka lošije kvalitete i s razmjerno nižim cijenama narušava stabilnost tržišta.

„Uvjereni smo da je korona kriza pokazala da je od izuzetne važnosti raditi na promociji i deklariranju domaćih sorti voća, u ovom slučaju jabuka. Zato smo se i odlučili da zajedno s trgovačkim lancima i proizvođačima krenemo u snažniju promociju domaćih sorti i pokrenemo akciju Mjesec domaće jabuke. Uvjereni smo da će naša inicijativa utjecati ne samo na zadovoljstvo kupaca, već i da će biti poticaj domaćoj proizvodnji“, zaključuju u Enna Fruit.

Jabuka je  simbol zdravlja i sreće i smatra se jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „Kraljica voća“. Spada među najzastupljenije voćne vrste i najvažnija je domaća voćarska vrsta, a u Hrvatskoj postoji više od 7000 sorti jabuka. Neke od najpoznatijih i najzastupljenijih sorti u Hrvatskoj su: idared, golden delišes, golden spur, jonagold, gala, granny smith, braeburn, fuji, i dr. S obzirom na tako velik broj sorti, jabuke dozrijevaju sve od lipnja do studenog, a kako su sorta voća pogodna za čuvanje, kupcima su dostupne tijekom cijele godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije