Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kataklizmična godina

Ekonomisti upozoravaju: Svijet je pred novom financijskom krizom, prodajte sve!

burza
Foto: Reuters/PIXSELL
13.01.2016.
u 21:11

Ekonomisti Royal Bank of Scotland (RBS) kažu kako bi se investitori mogli suočiti s "kataklizmičnom godinom" u kojoj bi tržište dionicama mogli pasti za 20 posto, a cijena nafte na 16 dolara po barelu

Investitori bi se mogli suočiti s "kataklizmičnom godinom" u kojoj bi tržište dionicama mogli pasti za 20 posto, a cijena nafte na 16 dolara po barelu, upozorili su ekonomisti Royal Bank of Scotland (RBS), piše The Guardian.

– Prodajte sve osim najkvalitetnijih obveznica. Ovdje je riječ o povratu kapitala, a ne o zaradi na njemu. U prenapučenoj dvorani vrata za izlaz su malena – napisali su u poruci koju su poslali svojim klijentima.

Ističu kako današnja situacija podsjeća na 2008. godinu kada je bankrotirala banka Lehman Brothers, a što je dovelo do globalne financijske krize. Ovoga puta za krizu bi mogla biti kriva kineska ekonomija.

Tržišta dionica već su pod velikim pritiskom u 2016. godini. Londonski FTSE 100 indeks pao je za 5 posto što je najgori početak od 2000. godine.

Cijena nafte također je naglo pala, uglavnom zbog straha od prevelike ponude i premale potražnje na tržištu pogotovo što će Iran početi ponovno s velikim izvozom nafte kada na snagu stupi sporazum kojim se ukidaju sankcije. Trenutna cijena nafte iznosi 31,18 dolara, što je najniža cijena nafte od travnja 2004. godine.

Najveći je pak problem usporavanje kineske ekonomije i pad juana.

– Kina je započela veliku korekciju na burzi koja će pokrenuti lavinu. Situacija je postala vrlo opasna – upozorio je Andrew Roberts iz RBS-a. On predviđa da će europsko i američko tržište dionicama pasti između 10 i 20 posto. Slična predviđanja dolaze i iz američke banke JP Morgan koja je savjetovala svojim klijentima da prodaju dionice koje imaju.

Morgan Stanley predviđa kako bi barel nafte mogao pasti na 20 dolara, dok u Standard Charteredu kažu kako bi cijena barela mogla pasti i na niskih 10 dolara. 

>> Na Wall Streetu najgori početak godine u povijesti

Komentara 76

CT
ctx
21:44 13.01.2016.

U HR kriza traje desetljećima. Da uzmeš novine od prije 30. g., novinski naslovi na temu gospodarsrvo bi bili isti kao i danas.

MA
mark13
21:55 13.01.2016.

Takve najave ruše cijenu, a ne da će se to desiti, netko se želi dodatno obogatiti, opet će narod pa i mi MORATI spašavati banke koje će kao ono odjednom bankrotirat i MORAT će se "spasiti" kao što se već desilo 2008 godine.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:31 13.01.2016.

Zanimljive su te prognoze ko i cinjenica da bogati to jest svjetska elita postaje uvijek jos bogatija i mocniji a osuđuju solidarnost dok u isto vrijeme ako slucajno koja banka il takozvani investitori masonerija zapnu u probleme onda se njih spasava a to se zove kapitalisticki socijalizam a nasi tajkuncici su tu majstori i nikad nebum shvatil dajem primjer da su jednog peveca unistili i cak koriste i njegvo ime a covjek je svojim rukama tvrtku stvoril a ratne profitere kaj su unistili neunistivo njima i poticaje daju ma cudo i takvi nam prodike drze i upravljaju kapitalom tko je tu lud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije