Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

EK nudi rješenje za turizam: Preporučuje vouchere za otkazane letove i turistička putovanja

Države članice EU-a zatražile su od Komisije da suspendira pravilo po kojem zrakoplovne kompanije moraju u cijelosti vratiti novac za otkazane letove zbog pandemije covida-19.
11. svibnja 2020. u 22:10 0 komentara 294 prikaza
Aerodrom u Milanu
Foto: Doug Seeburg/News Syndication/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europske zrakoplovne i turističke kompanije trebale bi putnicima ponuditi vouchere za letove i turistička putovanja koji su bili otkazani zbog koronavirusa, a koji bi vrijedili najmanje 12 mjeseci, preporuča Europska komisija u cilju poticanja putovanja i turizma u Europi.

Zagreb: Policija na Jadranskoj aveniji provjerava propusnice i kršenje samoizolacije Hrvatske granice otvorene prve u EU Stranci slobodno u RH, Hrvati u druge zemlje uz samoizolaciju

Preporuke, koje bi trebale biti objavljene u srijedu i u koje je Reuters imao uvid, predviđaju da se putnicima ponude prihvatljivi voucheri kako ne bi tražili puni povrat novca.

Države članice EU-a zatražile su od Komisije da suspendira pravilo po kojem zrakoplovne kompanije moraju u cijelosti vratiti novac za otkazane letove zbog pandemije covida-19.

Nove preporuke ne predviđaju suspenziju tog pravila, nego nude kompromis kako bi se pomoglo tom sektoru u teškoj krizi.

Komisija će preporučiti i da države članice jamče za te vouchere u slučaju insolventnosti kompanija, navodi se u dokumentu. Voucheri bi trebali nuditi jednake usluge i rute, u slučaju leta, te uvjete putovanja kao i originalni booking.

Zrakoplovne kompanije iz cijele Europe, uključujući Lufthansu i Air France-KLM, zatražile su državnu pomoć jer su morale prizemljiti svoje flote zbog pandemije.

Kupci koji ne iskoriste vouchere automatski bi dobili povrat novac do 14 dana nakon isteka njihova roka valjanosti.

UGLEDNA TISKOVINA New York Times nahvalio Hrvatsku oko koronakrize: Europa mora slijediti njihov primjer

U slučaju vouchera koji vrijede više od godine dana, putnici bi morali zatražiti puni povrat novca do 12 mjeseci nakon izdavanja vouchera, navodi se u dokumentu.

Kako bi se pomoglo najteže pogođenim zrakoplovnim i turističkim kompanijama, EU također poziva organizacije potrošača i putnika na svim razinama da potiču putnike da prihvate vouchere umjesto da traže povrat novca.

Komisija ovime ne suspendira zakon koji štiti prava putnika jer preporuke nisu zakonski obvezujuće. To znači da su potrošači ti koji će odlučiti hoće li prihvatiti voucher ili tražiti puni povrat novca.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.