Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

DZS: Potrošačke cijene u siječnju pale 0,8 posto

U siječnju je pad cijena na godišnjoj razini bio nešto veći nego mjesec dana prije, kada su cijene skliznule 0,6 posto
24. veljače 2016. u 14:00 0 komentara 107 prikaza
pare
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

U Hrvatskoj su u siječnju potrošačke cijene pale za 0,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena goriva, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Danas objavljeni podaci DZS-a ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom na to da potrošačke cijene stagniraju ili padaju već više od dvije godine.

U siječnju je pad cijena na godišnjoj razini bio nešto veći nego mjesec dana prije, kada su cijene skliznule 0,6 posto.

Najviše pale cijene goriva

U siječnju su na godišnjoj razini najviše pale cijene prijevoza, 3,1 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva potonule 4,7 posto.

Slijedile su, s padom za 1,3 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije i plina, dok su cijene obrazovanja skliznule 1,1 posto.

Cijene rekreacije i kulture pale su, pak, 0,7 posto na godišnjoj razini, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića pale za 0,6 posto, a komunikacija 0,4 posto.

Cijene pokućstva i opreme za kućanstvo ostale su u siječnju na godišnjoj razini nepromijenjene, dok su, najviše, 1,8 posto, porasle cijene zdravlja.

S rastom od 1 posto slijedile su cijene alkoholnih pića i duhana, dok su cijene restorana i hotela porasle 0,7 posto, ostalih dobara i usluga 0,2 posto, a odjeće i obuće 0,1 posto.

"Pad potrošačkih cijena u siječnju i dalje je posljedica uvezenih deflatornih pritisaka, posebice niskih cijena nafte na svjetskim tržištima, uz još uvijek slabu domaću potražnju", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Deflacija ulazi u treću godinu

I na mjesečnoj su razini u siječnju cijene pale, za 0,7 posto. Pritom su najviše, 10,9 posto, pale cijene odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja, dok su cijene prijevoza, koje uključuju cijene goriva, u siječnju pale za 2,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine.

Tako je razdoblje deflacije ušlo u treću godinu, s obzirom na to da su lani potrošačke cijene u prosjeku pale za 0,5, a u 2014. godini za 0,2 posto.

"I veći dio ove godine obilježavat će negativne stope inflacije, pri čemu bi tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, mogli očekivati blago intenziviranje inflatornih pritisaka. Očekujemo da će 2016. biti još jedna godina obilježena izostankom inflatornih pritisaka", zaključuju analitičari RBA.

>> Hrvatska na 11. mjestu na listi najslabijih ekonomija u svijetu

>> 10% slabija kuna - 3,5 milijardi kuna manje građanima

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.