Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAKROEKONOMIJA

DZS još nije zabilježio ovakav niz: Potrošnja porasla 29. mjesec zaredom

trgovina, blagajna
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
13.03.2017.
u 12:04

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

U Hrvatskoj je u siječnju potrošnja porasla 2,6 posto na godišnjoj razini, što je sporiji rast nego mjesec dana prije, no nastavljen je rekordni pozitivni niz koji traje već 29 mjeseci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 4,7 posto, a realno za 2,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je promet u trgovini na malo skočio 5,8 posto na godišnjoj razini, najviše od rujna predrecesijske 2007. godine.

To je i manji rast nego što se očekivalo. Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u siječnju za 4,4 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 4,0 do 4,9 posto.

 Premda usporen, nastavljen je rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 29 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

"Solidna stopa rasta prometa u trgovini na malo u siječnju dijelom proizlazi iz učinaka poreznog rasterećenja te stabilizacije na tržištu rada. Na nastavak solidnih ostvarenja ukazivao je i rast potrošačkog optimizma potvrđen i posljednjim podacima HNB-a o indeksima pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača koji su se vratili na razine iz pretkriznih razdoblja", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Porezne promjene podržavaju rast potrošnje

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, mogle bi dodatno potaknuti potrošnju.

"U nadolazećim mjesecima, uz još uvijek potisnutu inflaciju te očekivanja da će i ova godina donijeti uspješnu turističku sezonu, izgledno je da će trgovina na malo, pogurnuta i novim poreznim izmjenama, nastaviti s dinamikom rasta kakvu smo bilježili tijekom protekle godine", navode analitičari RBA.

Prošle je godine promet u trgovini na malo porastao 4,0 posto u odnosu na 2015., pa je to bila treća godina zaredom kako potrošnja raste, i to brže nego prethodnih godina.

>> Najveći rast u zadnjih 9 godina: BDP je u četvrtom tromjesečju 2016. godine porastao 3,4%

>> Najveći rast od 2001. godine: Industrijska proizvodnja skočila rekordnih 14,9 posto

Komentara 1

ŠK
Škarpina
12:12 13.03.2017.

vele neki sdp je zasluzan za to?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije