Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazni rezultati

Dubinska analiza Hrvatske: Evo što je zaključila Europska komisija!

Olli Rehn
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
05.03.2014.
u 14:31

U dubinskoj analizi hrvatskog gospodarstva tim europskog povjerenika Ollieja Rehna otkrio je u Hrvatskoj ove makroekonomske neusklađenosti: izvozni su rezultati u opadanju, tvrtke su prezadužene, javni se dug ubrzano povećava, a sve se to događa u kontekstu niskog gospodarskog rasta i "slabog kapaciteta za prilagodbu".

Osim prekomjernog deficita, zbog kojeg se nalazi pod nadzorom Europske komisije, Hrvatska ima i prekomjerne makroekonomske neuravnoteženosti koje također zahtijevaju poseban nadzor i djelotvorne mjere hrvatske Vlade, objavila je danas Europska komisija. 

U dubinskoj analizi hrvatskog gospodarstva tim europskog povjerenika Ollieja Rehna otkrio je u Hrvatskoj ove makroekonomske neusklađenosti: izvozni su rezultati u opadanju, tvrtke su prezadužene, javni se dug ubrzano povećava, a sve se to događa u kontekstu niskog gospodarskog rasta i "slabog kapaciteta za prilagodbu". Drugim riječima, Komisija procjenjuje da Hrvatska ima preslab kapacitet da se reformira i promijeni neusklađenosti koje je vuku prema dolje. Kao rezultat dubinske analize, EK u svome dokumentu o Hrvatskoj spominje i kako "prema sadašnjim trendovima, u izostanku dodatnih mjera, Hrvatska riskira da znatno promaši zadane ciljeve (za smanjenje prekomjernog deficita) u 2014. godini".

Zbog loših rezultata ove dubinske analize, Hrvatskoj prijeti ulazak u još jedan nadzorni mehanizam Bruxellesa, tzv. proceduru prekomjernih neuravnoteženosti, no Komisija je danas objavila da će konačnu odluku o ulasku ili neulasku Hrvatske u tu proceduru donijeti u lipnju, nakon što još jednom analizira nacionalni program reformi, kao i nacionalni program stabilnosti. 

Razduživanje nefinancijskih društava još je u početnoj fazi, zaključuje Bruxelles u današnjim rezultatima dubinske analize Hrvatske.

– Trgovačka društva u vlasništvu države, koja u nekim sektorima još imaju vodeću ulogu i koja su često nerestrukturirana, općenito su visokozadužena i niskoprofitabilna – piše u dokumentu Europske komisije.

Još jedna makroekonomska neusklađenost tiče se tržišta rada. "Hrvatska ima najnižu aktivnost (broj radno aktivnih, op.a.) i stopu zaposlenosti u EU, što je dijelom povezano i sa sustavom beneficija. Bolje funkcioniranje tržišta rada bit će ključno za podršku gospodarskom rastu. Prema standardnim pokazateljima, poslovno okruženje u Hrvatskoj znatno je niže rangirano od prosjeka za srednjoeuropske i istočnoeuropske zemlje. Ti čimbenici zajedno znače niži potencijal rasta", zaključuju ekonomski stručnjaci Europske komisije. 

>> MMF: Bilo bi jako loše da Vlada odustane od predstečajnih nagodbi

Komentara 75

Avatar Topgen
Topgen
14:46 05.03.2014.

Gosp Oli , jel vi ovo nama objasnjavate da je poslije kise .. mokro ?

DU
Deleted user
14:53 05.03.2014.

Svašta a ja mislio da nam izvoz raste, javni dug pada a državne firme visoko profitabilne.

Avatar Django
Django
14:46 05.03.2014.

Kolumbo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije