Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlozi za poboljšanje

Deset milijardi kuna godišnje troši se natransparetno u javnoj nabavi

Davor Majetić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.03.2016.
u 14:28

HUP, HGK i Američka komora iznose prijedloge za poboljšanje javne nabave

Od 42 milijarde kuna godišnje vrijednih javnih nabava, 20 posto novca troši se netransparetno. Treba naći rješenje da se utvrdi ekonomski najpovoljnija ponuda, što znači da nije dovoljna promjena zakona, nego i edukacija onih koji provode natječaj, da rade odgovorno i prema jasnim kriterijima – rekao je direktor HUP-a Davor Majetić, koji je sa suradnicima predstavio prijedloge za poboljšanje javne nabave na kojima je oko 40 ljudi unutar HUP-a radilo dvije godine.

Hrvatska gospodarska komora u utorak iznosi svoje prijedloge, pa će između ostalog prezentirati Katalog hrvatskih proizvoda kojim se želi olakšati rad naručiteljima tako da na jednom mjestu mogu pronaći korisne informacije o domaćoj ponudi. Cilj je da se ovom uslugom podigne udio malih i srednjih poduzetnika u postupcima javne nabave poštujući pri tome načela slobode kretanja roba i usluga.

Odabir ekonomski najpovoljnije ponude kao kriterija za odabir ponuditelja najvažnijim smatra i Američka komora, koja se je također oglasila po tom pitanju i svoje prijedlog iznijela Vladi. Napominju kako se u praksi ovaj kriterij vrlo malo upotrebljava jer je naručiteljima jednostavnije odabrati ponuditelja na temelju cijene.

– Uzimanjem u obzir ukupnih troškova i učinkovitosti proizvoda ili usluge kroz dulji rok, što uključuje i dimenzije kvalitete i inovacije, pokazuje se stvarna „cijena“ proizvoda ili usluge – kažu u Američkoj komori.

I HUP smatra da je velik problem što je glavni kriterij za odabir na javnom natječaju najniža cijena. Posebno je to loše za zdravstvo, rekla je Milka Kosanović iz HUP-a. Pa danas domaće bolnice od 1,7 milijardi kuna koje troše na javnoj nabavi, usmjeravaju ih isključivo za kupnju proizvoda stranih proizvođača.

– Natječaji su pišu da se iz aviona vidi za koga se pišu – rekao je član izvršnog odbora HUP-a Petar Lovrić.

Uz primjenu kriterija najpovoljnije umjesto najniže cijene, iz HUP-a predlažu snažniju primjenu okvirnog sporazuma, jasno preciziranje instituta profesionalnog propusta i poticanje edukacijom na njegovo korištenje, detaljnije definiranje pojma "neuobičajeno niske cijene" koja je nerijetko izvor narušavanja tržišta, smanjenje administrativnih radnji koje usporavaju i poskupljuju postupak javne nabave itd. Traže i da početak roka za žalbe na nabavu počne teći od otvaranja ponuda, a predllažu i ukidanje administrativne zabrane korištenja PR kompanija za potrebe Vlade.

Prema izvješću EK u 2014. godini otkazano je u Hrvatskoj 42 posto natječaja povezanih s financiranjem iz EU. Nadalje, sudjelovanja ponuditelja u prosjeku iznosi približno 3,2 ponuditelja po natječaju, što je manje od prosjeka EU-a. U posljednjem Pregledu jedinstvenog tržišta pokazalo se da se u 45 % slučajeva u javnim pozivima na natječaj natjecao samo jedan ponuditelj te da su u 10 % slučajeva poduzeća odabrana bez poziva na natječaj. U isto vrijeme, 51 % poduzeća sudjelovalo je u javnoj nabavi u posljednje tri godine što je znatno više od prosjeka EU-a koji iznosi 37 %. To ukazuje na neadekvatnosti u javnoj nabavi na strani naručitelja i na strani gospodarskih subjekata. 

>> AmCham predlaže rješenja za nedostatke u javnoj nabavi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije