Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa hup-a

80 posto poslodavaca: Oporavka nema, davat ćemo otkaze i 2014.

škver,rad
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
10.12.2013.
u 19:54

Samo 30 posto poduzetnika u idućoj će godini povećati investicije

Članovi Hrvatske udruge poslodavaca Vladinoj su gospodarskoj politici dodijelili jedinicu. Točnije, opće gospodarsko stanje ocijenili su prosječnom ocjenom 1,39, a među 320 ispitanih predsjednika uprava velikih kompanija, direktora srednjih tvrtki te vlasnika i direktora najmanjih poduzeća nitko nije ocijenio opće gospodarsko stanje četvorkom ili peticom. Uvjerljiva većina – njih 95 posto – drži da je stanje u gospodarstvu loše.

Pesimista 89 posto

 

Barometar optimizma, kako je nazvana anketa koju je izradila Promocija Plus, pokazao je teški pesimizam i za iduću godinu jer 2014. poslodavci očekuju još gore stanje. Oko 44 posto ispitanika kaže da će biti lošije, a još 45 posto njih da će ostati isto. Budući da nema znakova oporavka, poslodavci će nastaviti s rezanjem troškova. Njih 80 posto najavljuje da će davati otkaze u svojoj tvrtki. Petina gospodarstvenika namjerava otkazati ugovore o radu za više od 20 posto zaposlenika, dok će ostali rezati skromnije. Njihov optimizam u pogledu rasta poslovnih prihoda mogao bi biti baziran na smanjenju troškova rada jer ne očekuju ni veće narudžbe ni izvoz, a pogotovu ne cijene proizvoda i usluga. Lista prepreka koju navode kao otežanje poslovanja ne mijenja se godinama. Neefikasna javna uprava, Zakon o radu, nelikvidnost i nejasna ekonomska strategija zemlje među prvih su pet prepreka, a kod malih i srednjih tvrtki na prvo je mjesto zasjeo problem previsokih poreza i doprinosa na plaće i njihove naplate.

 

– Ambicije Vlade u pogledu fiskusa velike su, a moraju biti svjesni da novac za proračun mi moramo zaraditi i stvoriti na tržištu – poručio je uime HUP-a Bernard Jakelić, zamjenik direktora.

Niz podataka iz ankete uvjerava u vrlo negativan stav gospodarstvenika prema poslovnoj klimi, a unatoč naporima Vlade da potakne ulaganja samo 15 posto poduzetnika vjeruje da će se popraviti investicijska klima pa će tek 30 posto njih povećati ulaganja.

Podrška tehničkoj vladi

 

S kritikom Vlade HUP će nastaviti i idući tjedan, kad će objaviti ocjene Vladinih mjera. Iako se Jakelić ogradio od stava da Hrvatskoj treba rekonstrukcija u smjeru tehničke vlade, poslodavci bi podržali inicijativu i angažmanom svojih članova.

 

>>'Već sad imamo veći PDV od konkurentskih zemalja'

Komentara 4

C5
c54t21q2
20:15 10.12.2013.

Plan 21

Avatar R2D2
R2D2
08:29 11.12.2013.

Ma što oni znaju, ako neko zna partija zna! Ako partija kaže da će biti bolje od kud im pravo da tvrde drugačije?

L0
luena 01
20:58 10.12.2013.

Ma sta nema oporavka,premijer je danas rekao da ce nam biti bolje 2014godine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije