Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĐENO TRŽIŠTE

Cijena svinjetine u kratko je vrijeme porasla gotovo 30 posto: 'To ne znači da su tu profitirali naši proizvođači'

Zagreb: Stanovnici Jakuševca još uvijek drže domaće životinje iako bi uskoro trebala stupiti zabrana
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.04.2022.
u 14:02

Predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske Dalibor Vrček naglasio je da, otkad se bavi svinjogojstvom, nije bilo tako izazovnog i turbulentnog razdoblja za uzgajivače.

Uzgajivači svinja u Hrvatskoj nisu nikad bili u složenijoj situaciji nego što je sada, a glavni razlog je nesređeno tržište, rečeno je u utorak na savjetovanju uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj, na kojemu je upozoreno na rast cijene svinjetine od čega najmanje koristi imaju uzgajivači i proizvođači.

Predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske Dalibor Vrček naglasio je da, otkad se bavi svinjogojstvom, nije bilo tako izazovnog i turbulentnog razdoblja za uzgajivače.

"Najveći problem je nesređena situacija na tržištu, s ogromnim uvozom svinja po niskim dampinškim cijenama. Inzistiramo na udruživanju svinjogojaca i to nam je jedan od glavnih ciljeva", rekao je Vrček.

Na taj način po njegovim riječima može se povećati pregovaračka snaga uzgajivača. Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Darja Sokolić upozorila je da je zadnjih šest tjedana cijena svinjetine porasla gotovo 30 posto.

"Nažalost, to ne znači da su tu profitirali naši proizvođači, obzirom na utjecaj visokih cijena energenata i stočne hrane. Te cijene, nažalost, pokrivaju možda jednim dijelom novonastale troškove", istaknula je Sokolić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je da je ministarstvo još prije dvije godine "prepoznalo izuzetno važan trenutak brige o samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje" i pokrenulo nekoliko natječaja te osiguralo investicije u izgradnju i modernizaciju svinjogojskih farmi i znatna ulaganja u repro centre u svinjogojstvu.

Podsjetio je na aktualni više od 200 milijuna kuna vrijedan natječaj za ulaganje u tovilišta. Savjetovanje se odvija u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i suorganizaciji Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije.

Komentara 1

Avatar Svračak
Svračak
09:37 15.04.2022.

Gdje stoji da bi neki trebali jeftino prodavati svoje proizvode da bi drugi jeftino jeli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije