Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA STATISTIČKOG UREDA

Britanski izvoz u EU u siječnju potonuo 40 posto

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
12.03.2021.
u 12:11

Statističari su već ranije upozorili da će utjecaj pandemije covida 19 otežati utvrđivanje posljedica brexita i novih carinskih aranžmana u podacima za siječanj.

Britanska robna razmjena s Europskom unijom potonula je u siječnju u uvjetima novog trgovinskog režima nakon brexita i opetovanog uvođenja mjera zatvaranja zbog širenja koronavirusa, izvijestio je u petak statistički ured.


 

Britanski izvoz robe u EU, isključujući nemonetarno zlato i druge plemenite metale, potonuo je u siječnju 40,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je ONS.

Uvoz je pao 28,8 posto.

Statističari su već ranije upozorili da će utjecaj pandemije covida 19 otežati utvrđivanje posljedica brexita i novih carinskih aranžmana u podacima za siječanj.

Naznake štete koju je brexit prouzročio u trgovini ipak se naziru, istaknuli su danas.

"Vanjski dokazi sugeriraju da bi se usporavanje robne trgovine početkom siječnja 2021. dijelom moglo pripisati i poremećajima koje je prouzročio kraj prijelaznog razdoblja", napominje ONS.

Slabi podaci vjerojano odražavaju zatišje nakon gomilanja zaliha u studenome i prosincu, uoči završetka prijelaznog razdoblja brexita,ali i opetovano zatvaranje zbog širenja koronavirusa, objašnjavaju statističari.

"Sve su to potencijalni čimbenici pada robne razmjene u siječnju", zaključio je ONS.

Britanski deficit u robnoj razmjeni, uključujući i zemlje izvan EU-a, smanjio se u siječnju na 9,8 milijardi funti (13,70 milijardi dolara), sa 14,3 milijarde u prosincu 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije