Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Bolje imati tisuću malih energetskih projekata, nego samo jedan veliki

To je i pitanje nacionalne sigurnosti, idemo k tome da se prebacimo na nisko ili neugljične izvore, kažu ministar i državni tajnik
26. siječnja 2017. u 22:16 1 komentara 351 prikaza
ministar Slaven Dobrović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nova strategija ide prema tome da se od ugljičnih izvora prebacimo na niskougljične ili čak i neugljične, a plin bi mogao poslužiti kao prihvatljiv energent. To je na konferenciji Nova hrvatska energetska strategija, u organizaciji Jutarnjeg lista u Zagrebu, jučer najavio ministar zaštita okoliša i energetike Slaven Dobrović. Državni tajnik Ante Čikotić pojašnjava da će strategija biti donesena do kraja godine.

– Napravljeni su projektni zadaci i sad idemo u postizanje konsenzusa. Već su u Ministarstvu bili svi glavni igrači na energetskom tržištu, te očekujem da će se držati dogovora – kazao je Čikotić.

Slaven Dobrović Mostov ministar Dobrović: Javnost može biti sigurna oko zaštite hrvatskih interesa u Ini Kolinda Grabar-Kitarović PREDSJEDNICA RH Kolinda Grabar-Kitarović: Populistički nastupi interesnih skupina koče ulaganja u ključne energetske objekte

Energetska strategija temelji se, kaže, na strategiji nacionalnog bogatstva koju je Vlada prihvatila. Iako se ni Dobrović ni Čikotić nisu decidirano izjasnili ima li u Hrvatskoj prostora i vremena za projekte termoelektrana na ugljen, a ni nuklearna se odviše ne spominje, jasno je da će se nova strategija bazirati na zelenoj energiji i obnovljivim izvorima.

– Energetika je i pitanje nacionalne sigurnosti. Ako imamo jedan veliki energetski projekt koji pokriva velik udio tržišta, smatram da je i s aspekta sigurnosti bolje da imamo tisuću malih projekata koji će biti ukupne iste snage kao taj jedan – misli Čikotić. Plin smatra najmanje lošim fosilnim gorivom koje se uvelike može koristiti i u prometu, ali ne smatra da bi se grijanje turističkih kapaciteta na obali trebalo bazirati na plinu, već na obnovljivim izvorima.

>> Vrdoljak: Vrijeme je da Hrvatska donese novu energetsku strategiju

PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu