Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Bez reformi ništa od 100 mlrd. eura

Predsjednik Ivo Josipović jučer je na otvaranju Zagreb business summita izjavio da bez bitno jače fiskalne decentralizacije do 2020. iz EU nećemo moći povući više od sto milijardi kuna
17. rujna 2014. u 23:33 5 komentara 800 prikaza
Zagreb business summit
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Trinaest godina od početka puzajuće fiskalne decentralizacije, odnosno prepuštanja dijela kontrole nad poreznim i drugim javnim sredstvima s Vlade na lokalne zajednice, ubrzanje tog procesa postalo je prvorazredna gospodarska tema.

Predsjednik Ivo Josipović danas je na otvaranju Zagreb business summita izjavio da bez bitno jače fiskalne decentralizacije do 2020. iz EU nećemo moći povući više od sto milijardi kuna. Josipović je ministrima i gradonačelnicima najvećih gradova okupljenim na Zagrebačkom velesajmu poručio da bi to značilo propustiti priliku za gospodarski preokret.

– U idućih sedam godina iz EU možemo privući ekvivalent jednog državnog proračuna, ali bez snažne fiskalne decentralizacije nećemo moći do tih sredstava – naglašava Josipović.

>> Deficit je visok, no fiskalizacija je uvela poštenu tržišnu utakmicu

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • james49:

    U naslovu piše 100 mlrd. eura, u članku piše sto milijardi kuna što je 7 puta manje. Očito je problem 'novinara' što ne zna da li Hrvatska ima € ili kn.

  • bstrabi2:

    Referendum.Je u svim državama gdje vlada demokracija.Što se tiće troškova.Ja mislim da premijer,Pusićka i predsjednik.Više potroše na putovanjima...

  • Deleted user:

    Država koja ne zna utjerati i prikupiti poreze i nije prava država. Prepustiti ubiranje i kontrolu poreza lokalnim šerifima prava je stvar. Red je da i oni omaste brk.