Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

BESPLATNA KNJIGA: Kako trgovati cijenom zlata online, iz svoje kuće

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati cijenom zlata ili one koji ulažu u sebe i jednostavno žele proširiti svoje znanje, pripremio je besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom zlata online".
29. svibnja 2019. u 14:56 1216 prikaza
Fortrade
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Zlato je investicija o kojoj većina ljudi ponešto zna. Mnogi od nas znaju vrijednost zlata jer smo u jednom trenutku kupili ili posjedovali predmet proizveden od ovog materijala. Razumijemo da je zlato nešto što čuva vrijednost, čak iako smo to naučili gledajući filmove o pljačkašima koji kradu ovaj plemeniti metal iz banaka.

Zlato se smatra sigurnim financijskim utočištem. Drugim riječima, očekuje se da će zadržati ili dobiti na vrijednosti tokom vremena. Rizik trgovanja zlatom je manji jer se njegova cijena obično kreće sporije u usporedbi sa drugim financijskim instrumentima kao što su valutni parovi ili sirova nafta.

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati cijenom zlata ili one koji ulažu u sebe i jednostavno žele proširiti svoje znanje, pripremio je besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom zlata online". Knjiga je prilagođena svim razinama znanja i možete je preuzeti preko linka ispod.

Besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom zlata online" preuzmite ovdje.

Fortrade | Autor : Promo Foto: Promo

Čimbenike koji utječu na cijenu zlata lako je razumjeti:

 1. Cijena zlata ima tendenciju ka rastu kada su kamatne stope niže.
 2. Dolar i zlato se obično kreću u suprotnim smjerovima, jer je vrijednost ovog plemenitog metala denominirana u američkoj valuti.
 3. U periodima ekonomskih teškoća ili neizvjesnosti, zlato obično dobiva na vrijednosti. S druge strane, ukoliko je gospodarstvo u dobrom stanju, cijena zlata može opasti.
 4. Cijena zlata se često kreće u suprotnom smjeru u odnosu na tržište dionica.

Rijetko se desi da se svi ovi uvjeti poklope, ali ukoliko istovremeno djeluju dva ili više od spomenutih čimbenika, vjerojatno je dobra ideja trgovati zlatom.

 1. Sada ćemo vam dati primjer koristeći trenutačne tržišne uvijete uz obraćanje pažnje na spomenuta pravila. Referentna kamatna stopa Federalnih rezervi je povijesno gledano na prilično niskoj razini od 2,5%.
 2. U vrijeme pisanja ovog teksta dolar se kreće u blizini najviše razine u posljednjih mjesec dana.
 3. U isto vrijeme, ekonomisti su zabrinuti zbog usporavanja svjetskog gospodarskog rasta, dok su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine prekinuti, a nove carinske tarife uskoro će stupiti na snagu.
 4. Tržište dionica trenutačno je iznimno volatilno. Početkom mjeseca tržište je dostiglo povijesni maksimum, nakon čega je opalo na mjesečni minimum.

Kao što možete vidjeti, prva stavka koja se tiče kamatne stope blago podržava rast cijene zlata. Međutim, snažan američki dolar obara cijenu zlata.  S druge strane, geopolitička neizvjesnost koju izaziva trgovinski rat trebala bi poticati rast cijene zlata.

Ipak, u vrijeme pisanja teksta zlato je u opadanju od 0,12%. S druge strane, američki dolar je ojačao u istoj mjeri, za 0,12%. Dakle, vrijednost dolara trenutačno ima veći utjecaj na cijenu zlata nego drugi čimbenici.

Besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom zlata online" preuzmite ovdje.

Srebro možda sija sjajnije...

Fortrade | Autor : Promo Foto: Promo

Dok zlato privlači trgovce svojim glamurom, mnogi previđaju vrijednost srebra i njegove prednosti.

Kao i zlato, na srebro utiče tržišna potražnja, a također ima i tendenciju kretati se u suprotnom smjeru u odnosu na tržište dionica.

Međutim, postoji nekoliko prednosti koje srebro potencijalno čine boljom investicijom u odnosu na zlato. Za početak, većom količinom srebra može se trgovati uz manju količinu uloženog novca. Srebro je jeftinije od zlata tako da na uloženi novac možete ostvariti veću dobit. U isto vrijeme, srebro je volatilnije od zlata. To znači da ulagač koji dobro razmišlja i brzo reagira može zaraditi veću količinu novca trgujući srebrom. S druge strane, veća volatilnost također znači i veći rizik od gubitka novca za one koji nisu dovoljno dobro informirani.  Unatoč većem riziku i većoj potencijalnoj dobiti, srebro se smatra sigurnim financijskim utočištem u usporedbi sa većinom drugih instrumenata u periodima tržišne nestabilnosti. Investitori imaju tendenciju ulagati kapital u zlato i srebro u periodima recesije ili opadanja tržišta, što potiče rast cijene ovih metala.

Besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom zlata online" preuzmite ovdje.

Na neke stvari treba obratiti pažnju prilikom trgovanja cijenom srebra:

 1. Srebro se koristi u industriji, što znači da jačanje svjetskog gospodarstva ima tendenciju poticati uspon cijene, jer bi tada potražnja za srebrom trebala biti veća.
 2. Kupnja srebra znači da računamo na jačanje tržišta u nastajanju, gdje često može doći do kontinuirane političke nestabilnosti. Umjesto da ušteđevinu čuvaju u valutama, neki preferiraju investirati u srebro ili zlato. To pruža podršku srebru.
 3. S druge strane, srebro bi moglo opasti uslijed jačanja dolara ili značajnijeg usporavanja gospodarskog rasta u Kini i Indiji jer je potražnja za srebrom u ove dvije države relativno visoka.

Fortrade je ovlašten i reguliran od strane FCA, broj dozvole 609970.

Upozorenje o riziku: CFD-i su kompleksni instrumenti i nose visoku razinu rizika od brzog gubljenja novca zbog upotrebe poluge. 81% retail klijenata gubi novac trgujući sa ovim providerom. Razmislite da li razumete kako CFD-i funkcioniranu i možele li sebi priuštiti visok rizik od gubljenja novca. Pripazite: Možete izgubiti sva sredstva, ali ne više nego što imate na svom računu za trgovanje. Ovi proizvodi možda nisu pogodni za sve klijente, stoga je važno da u potpunosti razumijete postojeće rizike i potražite savjet stručnih lica. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu ili posredovanje za transakciju u bilo kom financijskom instrumentu. Fortrade ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu informacija i za bilo kakve posljedice koje mogu nastati. Ne daje se nikakva garancija za točnost i potpunost tih informacija, stoga svako lice koje djeluje u skladu sa navedenim, čini to u potpunosti na vlastiti rizik. Pogledajte cijelo upozorenje o riziku.

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?