Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurozona

BDP će rasti 1,2 posto, deflacija više ne prijeti

euri
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
01.07.2014.
u 10:33

Ove godine analitičari očekuju stopu inflacije od 0,8%, a u 2015. 1,3%, što je ispod ciljne stope od 2%, ali i daleko od deflacije

Analitičari Raiffeisen banke iz Beča predviđaju u ovoj godini rast BDP-a u eurozoni od 1,2 posto, umjesto prethodne prognoze od 1,5 posto, ali za 2015. godinu predviđaju da će BDP porasti na dva posto. Rizik od deflacije trenutačno ne vide, bez obzira na to što je smanjenje cijena hrane i energenata dovelo inflaciju na razinu od 0,5 posto, što je ispod stope temeljne inflacije od 0,8 posto. Ove godine očekuju stopu inflacije od 0,8 posto, a u 2015. 1,3 posto, što je još ispod ciljne stope Europske središnje banke od dva posto, ali i daleko od deflacije.

U SAD-u je pak došlo do jačeg pritiska na rast cijena pa su prognoze za inflaciju u ovoj godini ispravljene sa 1,5 na 1,9 posto. FED će prema najavama od srpnja nastaviti sa smanjenjem otkupa obveznica, a potpuno ih obustaviti do jeseni, dok kamatnu stopu ne bi mijenjao do sredine 2015. godine. U RBA misle da će FED ipak ranije povećati ključnu kamatnu stopu, dok će ESB to učiniti do kraja 2015. jer negativna realna kamatna stopa, s obzirom na jačanje gospodarstva, tada u eurozoni više neće biti primjerena. Analitičari banke preporučuju ulagačima da u trećem tromjesečju uravnoteženo ulažu na tržištu kapitala, uz malo povećanje ulaganja u dionice. U segmentu dionica usredotočuju se na Europu i tržišta u nastajanju te tržišta SAD-a. U segmentu obveznica predlažu držanje više od polovine portfelja u sigurnim europskim i američkim državnim obveznicama, uz dodatak kombinacije srednjoeuropskih državnih obveznica, euroobveznica i korporativnih obveznica u eurima.

>> Snažan euro i niska inflacija otežat će oživljavanje izvoza

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar petrolio
petrolio
16:28 01.07.2014.

kakve to ima veze s našom crnom svakodnevicom?

ZA
zaokica
12:04 01.07.2014.

Inshala???!!!!!

ZA
zaokica
13:17 01.07.2014.

Znaci ako Bogda!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije