Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spora konverzija

Banke za CHF produljuju primjenu fiksnog tečaja

08.12.2015., Zagreb - Prosvjed Udruge Franak protiv banaka RBA, Hypo i Sperbanke. Prosvjedovali su zato sto, prema njihovim tvrdnjama, te banke najvise krse zakone o konverziji kredita u svicarskim francima.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
12.01.2016.
u 15:30

Neizvjesno je koji će tečaj primjenjivati Hypo, Splitska i Zaba

Za sve dužnike u švicarskim francima koji još nisu proveli konverziju kredita u eurski novu neizvjesnost donosi istek roka primjene zamrznutog tečaja švicarskog franka od 6,39 kuna 27. siječnja. To bi značilo da će primjenom realnog tečaja do konverzije plaćati uvećane rate, iako su mnogi od njih za konverziju već dali suglasnost, a o roku u kojem će se provesti ne odlučuju oni nego banka. No, čini se da će banke po tom pitanju ipak biti fleksibilne pa ih je nekoliko već najavilo da će produljiti rok primjene fiksnog tečaja sve do 31. ožujka.

PBZ krenuo već 1. prosinca

To su učinile RBA i Sberbanka, a iz Erste banke najavljuju da će klijentima koji do tog datuma ne realiziraju konverziju i dalje omogućiti otplatu po istim uvjetima. Neizvjesna je još situacija u Hypu, Splitskoj banci i Zabi, a u nekim je bankama konverzija gotovo pri kraju tako da neće biti potrebe za intervencijama, no s obzirom na to da je zakon koji regulira konverziju i u ovom segmentu potpuno nedorečen, strah dužnika je opravdan.

U PBZ-u ističu da je oko 95% klijenata obuhvaćenih zakonom prihvatilo ponudu za konverziju s kojom su krenuli 1. prosinca i dosad su proveli gotovo 80% konverzija. Očekuju da će ostatak provesti tijekom siječnja. Njihovi klijenti stoga ne bi trebali imati dvojbi oko tečaja koji će se primjenjivati jer bi ih do daljnjega trebao zanimati samo onaj za euro. Iz RBA su još 23. prosinca poslali obavijest dužnicima da će produljiti primjenu fiksnog tečaja do 31. ožujka, s obzirom na to da se, zbog slanja novih izračuna konverzije, proces konverzije odužio. U Zabi, u kojoj je 92% klijenata dosad prihvatilo prijedlog za konverziju, baš nisu precizni oko načina obračuna rata nakon 27. siječnja i izrijekom ne spominju koji će tečaj primjenjivati. Pojašnjavaju da će se sve uplate koje im “sjednu” od 30. rujna do trenutka konverzije obračunati kod prvog sljedećeg dospijeća primjenom tečaja za euro. Smatraju da je klijentima koji su prihvatili konverziju zato irelevantno kretanje tečaja CHF nakon 20. rujna. No, sigurno im nije irelevantno koliku će ratu u međuvremenu plaćati.

Rijetki odbijaju konverziju

Splitska banka još nije donijela odluku vezanu uz primjenu tečaja. Ističu da je prijedlog konverzije prihvatilo 90% dužnika, a neki su, priznaju, imali opravdane prigovore te će im naknadno pristići nova ponuda konverzije. Očekuju da će konverzije završiti do kraja ožujka. Sberbank, koja je produžila primjenu zamrznutog tečaja, prošli je tjedan poslala nove izračune konverzije tako da će povratnu informaciju o prihvatu imati u drugoj polovici veljače. Samo 1,9% dužnika OTP-a u nije prihvatilo konverziju, a za one koji jesu, vjeruju da će većinu konverzija završiti do 26. siječnja. Erste je dosad primila 9100 pristanaka, nešto više od 90% ukupnog broja CHF-kredita, a i dalje pristižu. Samo je nekoliko klijenata odbilo prijedlog. Očekuju da će konverzije provesti do kraja veljače. Hypo, čijih je 92% klijenata prihvatilo konverziju, nije odgovorio na pitanje o tečaju, a upravo njega prozvala je jučer Udruga kreditnih dužnika Kreda za računanje novih rata po “nezaštićenom” tečaju. 

>> Erste u aneks ugovora uvrstio mogućnost da se ukine konverzija 

Komentara 1

IV
Ivanveliki
21:09 12.01.2016.

da je prošla vlada sve rijesila prije godinu dana (zapocela konverziju itd) sve skupa bi bilo odavno rijeseno, ali... bilo je previše onih kojima je kredit otplaćen 2015. pa se izgleda na to čekalo, obzirom da po donešenom zakonu banke nisu dužne vraćati preplaćene iznose za već vraćene kredite (a ne pada im na pamet da to svojevoljno odrade). Naravno, vlada je konverziju čuvala i za izbore, kako bi dokazivala svoju socijalnu osjetljivost. Očito da su svi skupa najviše prevarili one koji su kredite otplatili. Zapravo ni banke nisu svjesne koliko su u toj priči izgubile, obzirom da su zauvijek ostali bez povjerenja velikog broja ljudi. Šteta što bar novinari nisu ušli dublje u tu priču

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije