Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN RESTRUKTURIRANJA

Predstečajna Badela 1862 - Meteor konvertira dio duga u kapital i u novcu uplaćuje 51 milijun kuna

Badel 1862
Foto: Marko Prpić/PXSELL
1/4
02.01.2017.
u 21:33

Badel i Meteor objavili su plan restrukturiranja koji vjerovnici trebaju potvrditi, no svoju ponudu opet je dao i slovački St. Nicolaus

Badel 1862 i Meteor grupa objavili su plan operativnog i financijskog restrukturiranja Badela unutar predstečajne nagodbe, a vjerovnici bi ga trebali potvrditi još ovaj mjesec. U međuvremenu, svoju ponudu za strateškog partnera u Badelu je krajem prošloga tjedna predao i slovački St. Nicolaus, no zadnju riječ i na tu ponudu dat će vjerovnici.

Pritom treba podsjetiti da je Vlada bez obzira na inizistiranje bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića o prekidu natječaja odlučila nastaviti proces odabira strateškog partnera, prema kojem je utvrđeno da je Meteor bolji ponuđač od Slovaka. Meteor je usto već i prije otkupio tražbine Erste banke i NLB-a, a navodno je pred potpisivanjem o otkupu tražbina Sberbanke.

Pretpostaviti je da će sada isti potpis dati i drugi razlučni vjerovnici, poput HPB-a. Ukupne tražbine vjerovnika Badela 1862 iznose 340,7 milijuna kuna. Prema planu, otkupljene tražbine osiguranih založnim pravom u iznosu od 139,5 milijuna kuna pretvorit će se u temeljni kapital što će dovesti do razduživanja Badela, a kapital će podebljati i njegovo povećanje u predviđenom iznosu od 51 milijun kuna. Otpis tražbine vjerovnika predviđen je u iznosu od 251,9 milijun kuna.

Zadržavanje razine prihoda

To će omogućiti kroz pet godina svođenje omjera neto duga i EBITDE na oko tri puta, uz zadržavanje razine prihoda na razinama od 290 do 350 milijuna kuna godišnje. A u tom razdoblju pokrile bi se i sve obveze vjerovnicima. Plan je do 2021. godine svesti EBITDA maržu na 19 posto. Zaključno, u pasivi bi se zatvorile dugoročne obveze i povećao temeljni kapital, a na strani aktive ostaju sve nekretnine društva koje su bile kolaterala.

Krajem prošloga tjedna svoju su ponudu za vjerovnike Badela predali i Slovaci, koji smatraju da su nepravedno ispali iz igre, a sada su se vratili s ponudom zajedno s domaćim tvrtkama Dalmacijavino i Oštrc. Ponuda im je ostala u vrijednosti 25 milijuna eura za plaćanje vjerovnika, te ulaganje od 46,6 milijuna eura.

No isto tako u njihovoj ponudi, koju nisu javno iznijeli iznose i osam uvjeta pod kojim bi obavili ulaganje, a prema mišljenju pravnika veći dio njih zakonski nije provediv. U Meteoru kažu da ne komentiraju ostale ponude samo dodaju da oni kao najveći pojedinačni vjerovnik i vlasnik potraživanja sa založnim pravima nad ključnom imovinom Badela 1862, proizvodnim pogonom na Žitnjaku i vinarijama, za nju nije zainteresirana.

>>St Nicolaus s Dalmacijavinom i Oštrcom za Badel 1862 nudi 46,6 milijuna eura

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije