Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

AZOP: Država ne bi trebala skrivati imena kupaca državne imovine

Ministarstvo se poziva na članak 1. Opće uredbe o zaštiti podataka kojom je propisano da svatko ima pravo na zaštitu svojih osobnih podataka, no u Agenciji za zaštitu osobnih podataka tvrde da to nije potrebno
30. rujna 2019. u 14:38 0 komentara 187 prikaza
Mario Banožić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nije poznato kome se prodaju državne nekretnine, a Ministarstvo državne imovine imena kupaca ne objavljuje zbog zaštite identiteta, no u Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu da je to pogrešno.

Slavna zgrada u Splitu "Državne nekretnine" Država nudi u zakup 20 poslovnih prostora u šest gradova

Ministarstvo se, naime, poziva na članak 1. Opće uredbe o zaštiti podataka kojom je propisano da svatko ima pravo na zaštitu svojih osobnih podataka.

Međutim, u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) navode kako u konkretnom slučaju regulativa o upravljanju državnom imovinom i postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretnina u vlasništvu RH, ne precizira obvezu objave osobnih podataka, piše Poslovni.hr.

Međutim, kako su posrijedi nekretnine u vlasništvu države koje ostvaruju prihode, iz AZOP-a ukazuju i da je u tom slučaju u primjeni i Zakon o pravu na pristup informacijama, koji u pojedinim slučajevima u smislu GDPR-a predstavlja pravnu osnovu za objavu za objavu podataka.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje Sele se s elitnih lokacija Rasprodaja u Mirovinskom – HZMO želi prodati nekretnine vrijedne 440 milijuna kuna

U članku 10. stavku 1. taj zakon propisuje da su “tijela javne vlasti obvezna na internetskim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku, između ostalog, objavljivati obavijesti o raspisanim natječajima, te obavijest o ishodu natječajnog postupku”.

Članak 16. stavak 3 tog zakona propisuje da informacije o raspolaganju javnim sredstvima trebaju biti dostupne javnosti i bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa, osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak, stoji u odgovoru koji potpisuje ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača.

– Naglašavamo kako pri objavi informacija koje u sebi sadrže osobne podatke treba voditi računa o tome da se postigne pravična ravnoteža između dva konkurirajuća prava (na zaštitu osobnih podataka i na pristup informacijama), pri čemu naglašavamo da pravo na zaštitu osobnih podataka nije apsolutno pravo – ističu u AZOP-u.

Mario Banožić
1 / 20
Državni stanovi
Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.