Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBRŽE RASTUĆA

Azija pretekla Europu po privatnom bogatstvu

Katar
Foto: Friso Gentsch/DPA/Pixsell
1/2
11.06.2014.
u 13:45

Svako šesto kućanstvo u Kataru pripada klasi milijunaša

Svako šesto kućanstvo u naftom bogatom Kataru pripada klasi dolarskih milijunaša, puno ih je više, u odnosu na ukupan broj stanovnika, nego u SAD-u, gdje je milijunaško “tek” svako sedamnaesto domaćinstvo. Pokazuju to podaci američke savjetničke kuće Boston Consulting Group (BCG), prema kojima je lani svjetsko privatno financijsko bogatstvo naraslo čak 14,6 posto!

Burze su pokretač

Doseglo je tako 152 bilijuna dolara. To je puno više nego u 2012., kad je rast privatne financijske imovine također bio velik, 8,7 posto. Glavni su pokretači velikog skoka u 2013., procjenjuju u BCG-u, kretanja na burzama i stvaranje novog bogatstva u brzo rastućim ekonomijama. Nakon kraha 2008., jak oporavak svjetskih burza započeo je u drugoj polovici 2012. godine. Svi su glavni burzovni indeksi u 2013. godini rasli. Euro Stoxx narastao je 14,7 posto, američki S&P 17,9 posto, a japanski Nikkei čak 56,7 posto. Burze su tako reagirale na ekonomsku stabilnost u Europi i znakove oporavka zemalja koje su bile u nevolji.

Azijsko-pacifička regija, bez Japana, pokazuje najviše vitalnosti i trenutačno je najbrže rastuća. Na početku krize 2008. taj je dio svijeta imao 50 posto manje privatnog bogatstva nego Sjeverna Amerika, no taj je jaz sad prepolovljen i Azija je već na drugom mjestu već, pretekavši zapadnu Europu po privatnom bogatstvu. Kina je s 2,3 milijuna druga po apsolutnom broju milijunaških domaćinstava, iza SAD-a koji ih ima 7,1 milijun. Treći je Japan s 1,2 milijuna. Još je zanimljivija rang-lista broja milijunaša kad se uzme u obzir broj stanovnika, gdje na vrh izbija Katar, a druga je Švicarska, slijede Singapur, Hong Kong, Kuvajt, Bahrein, SAD, Izrael, Tajvan, Oman, Belgija...

Austrija puna bogataša

Broj dolarskih milijunaških kućanstava u svijetu u godinu dana porastao je za 2,6 milijuna, sa 13,7 na 16,3 (skočio je čak 19 posto).

Kad se gleda one još bogatije, koji imaju više od 100 milijuna dolara u privatnoj financijskoj imovini, na prvom mjestu su SAD, gdje ih ima 4754, slijedi Velika Britanija s 1044, treća je Kina s 983, Njemačka ih ima 881, Rusija 536, Francuska 472. Kad se ti ultrabogataši gledaju u odnosu na broj stanovnika, na prvom mjestu je Hong Kong gdje na 100 tisuća kućanstava ima 16,8 onih koja raspolažu s više od 100 milijuna dolara. I u tome je na drugom mjestu Švicarska gdje je takvih 11,3, treća Austrija s 9,3.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije