Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Automati za sokove i kavu morat će izdati račun

Od sredine lipnja do kraja srpnja u sustavu fiskalizacije izdano je 2,5% manje računa, ali im je ukupan iznos 6,2% veći nego u isto vrijeme lani
08. kolovoza 2018. u 14:05 3 komentara 883 prikaza
automat
Foto: Borna Filić/PIXSELL

U sklopu novog seta promjena u poreznom sustavu Vlada je predvidjela i dodatno proširenje obuhvata fiskalizacije.

Andrej Plenković i Zdravko Marić Davor Ivanković Porezna 'reforma' vrijedi dvije porcije ćevapa mjesečno po obitelji. Ne, hvala!

U taj bi sustav ubuduće trebali ući i razni prodajni automati poput onih za tople i hladne napitke, grickalice i sl. U Ministarstvu financija kažu da je analizom utvrđena potreba da se obveza fiskalizacije dodatno proširi na to područje budući da je u njemu “uočeno neistinito prikazivanje podataka o ostvarenom prometu”.

Promet gotovinom

Tako bi, uz niz drugih zakonskih izmjena i dopuna kojima će se normativno urediti niz planiranih novosti u sferi poreza, za desetak dana u javnu raspravu trebale i izmjene zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Taj sustav nadzora nad izdavanjem računa koji se naplaćuju u gotovini godišnje obuhvaća više od 2,3 milijarde računa, a prosječni, a onda i ukupni iznosi računa iz godine u godinu bilježe rast odražavajući povećanu potrošnju. Tako je vrijednost izdanih računa sa 154,6 mlrd. kuna u 2015. lani dosegnula 170,5 milijardi ili 10 posto više. Prosječan iznos računa u te je dvije godine povećan sa 66,4 kune na 72,7 kuna.

Andrej Plenković i Zdravko Marić Na udaru kritika Sve porezne mjere i što one znače za standard građana

Većina se slaže da je fiskalizacija opravdala glavne ciljeve – od sprečavanja porezne utaje u poslovanju gotovinom i unapređivanja poreznog nadzora do podizanja razine svijesti o potrebi plaćanja poreza i suzbijanja nelojalne konkurencije.

No, u nekim djelatnostima i dalje su prilično raširene razne eskivaže i nepravilnosti u evidentiranju gotovinskog prometa, a poreznici su na tu praksu najosjetljiviji upravo u potrošački najjačim ljetnim mjesecima, kad su pojačano prisutni naročito na Jadranu. Ministar financija Zdravko Marić nedavno je otvoreno istaknuo nezadovoljstvo podatkom da je tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u ugostiteljstvu izdano 3% manje računa nego u istom razdoblju lani.

novac Mislav Šimatović Država skupa, a privreda slaba

Porezna uprava je, pak, izdala novo upozorenje najavljujući da u suradnji s Carinskom upravom kreće u novi krug pojačanog nadzora fiskalizacije.

Pečaćenje prostora

Ponavljačima prekršaja odnosno onima koji čine najteže porezne prekršaje zaprijetila je kaznama, uključujući i pečaćenje poslovnih prostora.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili poreznu reformu Zdravko Marić: 'Planirano je daljnje porezno rasterećenje za dodatnih 2,7 milijardi kuna'

Od sredine lipnja do kraja srpnja u sustavu fiskalizacije (sve djelatnosti) izdano je 2,5% manje računa, ali im je ukupan iznos 6,2% veći nego u isto vrijeme lani.

>> Kako se građani nose s toplinskim valom?

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu