Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE AMERIČKI PODTAJNIK

Analitičari: Hrvatska bi mogla profitirati zbog krize u Ukrajini

hochstein
10.03.2014.
u 08:15

Danas u Ministarstvo gospodarstva stiže američki podtajnik za energetsku diplomaciju.

Slovačka, Mađarska, Poljska i Češka zajednički traže od američkog Kongresa povećanje kvota za američki izvoz ukapljenog plina kako bi se riješile ovisnosti o ruskom plinu zbog nemira u Ukrajini. Objavio je to ugledni Financial Times, a domaći naftno-plinski stručnjaci objašnjavaju kako su te zemlje najranjivije kada je riječ o isporuci plina jer, primjerice, Mađarska sto posto svog plina nabavlja iz Rusije.

Zbog krize u Ukrajini, kojoj prijeti i ratni sukob na Krimu koji Rusija želi staviti pod svoje okrilje, mogla bi na neki način profitirati Hrvatska. Budući da isporuka ruskog plina preko Ukrajine postaje upitna, a Amerika je zbog velikih ulaganja u dobivanje plina iz škriljavca od uvoznika postala izvoznik tog energenta, projekt LNG terminala u Omišlju na Krku ponovno postaje aktualan. Potvrdio nam je to naftni stručnjak Jasminko Umićević koji objašnjava da bi Amerikancima Omišalj na Krku bio idealna lokacija za distribuciju plinu prema Europi.

– Projekt LNG terminala na Krku nije zapeo zato što se za njega nema novca, nego zato što je u Europi zbog krize pala potrošnja plina za 12 posto. Dakle, nije bilo tržišta. Sada bi na tom tržištu moglo ponestati plina koji Rusija šalje Europi preko Ukrajine – objasnio je Umićević. Prema njegovu mišljenju, aktualni događaji ubrzat će projekt LNG terminala na Krku, o kojem se već godinama govori, a strateški partner HEP-u i Plinacru mogla bi biti neka od američkih energetskih tvrtki zato što ta svjetska velesila sada ima izravni interes u tom projektu.

Da cijela priča bude još aktualnija, danas na sastanak u Ministarstvo gospodarstva stiže Amos Hochstein, američki podtajnik za energetsku diplomaciju. Naši izvori drže da njegov posjet Hrvatskoj nema samo veze s eventualnom MOL-ovom prodajom Ine i pregovorima hrvatske i mađarske strane nego i s drugim projektima koji bi se odnosili na prodaju američkog plina Europi.

S druge strane, zbog situacije u Ukrajini dodatno dolazi do izražaja važnost geopolitičke pozicije RH, što će osnažiti i poziciju hrvatske strane u pregovorima s Mađarima. LNG terminal na Krku zastao je još 2008. godine kada je svjetska kriza srezala potrošnju plina. To je investicija vrijedna od 800,000.000 do milijardu dolara koja je prije krize bila isplativa. Zatim je postojala ideja da se taj terminal radi u suradnji s Katarom. I to je nekako zamrlo, pa bi Amerikanci mogli dati novi poticaj.

Komentara 17

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
08:59 10.03.2014.

Hrvatska nemre profitirat niti da kompletna država leži na zlatnoj ploči debeloj jedan metar. Previše bandita,lopova i probisvjeta se bavi politikom. Nisu badave bili po zatvorima i skrivali se po mišjim rupama za vrijeme pravnog sustava.

SW
swic
10:05 10.03.2014.

Da se cijelom Svijetu smrkne Hrvatima nece bit bolje !Dok su Idioti na vlasti nije bitno iz koje stranke .

Avatar Robinzon
Robinzon
09:06 10.03.2014.

Ova kriza jest šansa za Omišalj i Hrvatsku, no tu je i mali problem:Ako kriza u Ukrajini potraje pa i deset godina, nama Hrvatima treba malo više da se usuglasimo oko razrade ideje sa zelenima i inim drugih boja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije