Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOTOVA ERA JEFTINOG DOLARA

Kriza je prošla: Američki Fed povećao kamatne stope za 0,25 postotnih bodova

dolari
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
14.12.2016.
u 21:06

Jači dolar znači da američki proizvod postaje skuplji, ali i da Europa može plasirati više proizvoda na američko tržište

Era jeftinog dolara je završila! Središnja američka banka FED povećala je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 0,5 posto a najavili su i da u iduće tri godine slijedi rast kamata na ciljanih 3 posto.

Čelnica FED-a Janet Yellen pojasnila je da se gospodarstvo dovoljno brzo oporavlja, očekuje se pad nezaposlenosti u SAD-u na svega 4,5 posto što je ispod prirodne razine nezaposlenosti a predsjednik Donald Trump najavljuje da će potaknuti rast i inflaciju snižavanjem poreza i velikim infrastrukturnim projektima.

Europska Unija i dalje pokušava jeftinim eurom potaknuti jači rast ali inflacija i dalje ostaje daleko ispod ciljanih 2 poato. Dolar je na podizanje referentne kamate reagirao jačanjem u odnosu na sve velike valute, naročito u odnosu na euro koji je pao oko 0.4 posto.

Jači dolar znači da američki proizvod postaje skuplji, ali i da Europa može plasirati više proizvoda na američko tržište pa su tržišta novca oprezna. Dionička tržišta su u laganom padu jer veće kamate znače skuplje kredite ali i isplativiju štednju i ulaganje u obveznice što dionice čini manje atraktivnima.

Obveznice će idućih dana postati skuplje a i bit će se teže zadužiti na dolarskom tržištu. Za Hrvatsku to ne znači prekonoćni rast javnog duga jer smo se od valutnog rizika obveznica s američkog tržišta zaštitili kroz konverziju u euro, ali uskoro će Hrvatska krenuti u izdanje obveznice i morat će vjerojatno platiti višu kamatu na dug.

U okolnostima povijesno niskih kamata plaćamo 11 milijardi kuna kamata godišnje a najave iz SAD-a znak je da će se u idućim godinama za plaćanje dugova iz prošlosti morati izdvojiti još veći novac. 

>> Trumpova tri prioriteta: Ovo je obećao uoči izbora za predsjednika

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Zagor 74
Zagor 74
05:07 15.12.2016.

Eto krasno, a mi i dalje planiramo deficit i financiramo ga novim zaduženjem. Jel to pametno?

Avatar lola lola
lola lola
06:53 16.12.2016.

Zasto uporno pisete predsjednik Trump? Predsjednik je jos uvijek Barack Obama a Trump je buduci predsjednik u 2017.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije