Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Ukinite stope poreza na dohodak od 40 posto'

To bi omogućilo veće neto plaće uz isti trošak za poslodavca, veći broj radnih mjesta, veća neto primanja, bolji izvoz i rast...
06. rujna 2016. u 06:45 3 komentara 365 prikaza
Berislav Horvat, šef AmChama
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

U Američkoj gospodarskoj komori kažu da hrvatski porezni sustav obilježavaju nagle i česte porezne promjene koje dovode do nestabilnosti i nepredvidljivosti poslovnog okruženja, ali da smo i nekonkurentni po pitanju poreznog opterećenja rada, posebice u segmentu viših plaća koje ulaze u najvišu stopu od 40%. To, primjerice, dovodi do nedostatka kadrova u ICT industriji i ostalim propulzivnim sektorima. Berislav Horvat, predsjednik AmChama, zato naglašava da je potrebno ukinuti stopu ili drastično povisiti prag za primjenu stope poreza na dohodak od 40%.

andrea doko jelušić ekonomski najpovoljnija ponuda AmCham predlaže rješenja za nedostatke u javnoj nabavi andrea doko jelušić hrvatska Osam preporuka AmChama za bolju investicijsku klimu

– To bi rezultiralo povećanjem neto plaće uz isti trošak za poslodavca ili otvaranjem većeg broja radnih mjesta uz isti trošak za poslodavca. Veća neto primanja dovela bi do povećane potrošnje, a time i većih prihoda države kroz povećanje prihoda od PDV-a i trošarina, kao i do pozitivnog učinka na demografsku sliku. Rezultat bi bio povećanje izvoza i veća stopa gospodarskog rasta te u konačnici i otvaranje regionalnih središta međunarodnih tvrtki – kaže Horvat.

Uspjeh porezne reforme, kažu, osim konkretnih poreznih izmjena, zahtijeva i promjenu pristupa poreznih vlasti, koje bi se trebale pozicionirati kao savjetnici i partneri gospodarstva i građana.

>> Porez na dobit među najvišima, a prihodi od njega najniži u EU

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Potpuno krivo, porez na dohodak od 50 % za one na minimalcu, a potpuno osloboditi one kaj imaju plaće prek 20.000 kuna. Onima kaj primaju oko 100.000 treba još iz proračuna dodati 40 %, da se jadnicima nađe. Da, još ... prikaži još! uvesti i porez na kontejnere, nebudu ovi kopali samo tak, gratis!

 • Avatar cera
  cera:

  Kaj nam ameri imeju govorit imam plan! Plan22

 • Ovozemaljski:

  25% na hranu. Ostatak EU od 7-10% pdv na hranu. Pametnom dosta!