Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Aladrović: Oporavak će biti nagliji nego 2008. godine, predviđamo da 2022. izađemo apsolutno

Aladrović je rekao da su hrvatski izvoznici prvi osjetili udar koronakrize, ali i da je Vlada pružila ruku podrške svim poduzetnicima koji su se našli u teškoćama
08. rujna 2020. u 20:58 3 komentara 826 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u HRT-ovoj Temi dana da je u cijeloj Europskoj uniji i svjetskom gospodarstvu naglo pala gospodarska aktivnost te kako će oporavak biti nagliji u odnosu na krizu iz 2008. godine. 

Turisti bezbrižno uživaju na pulskim plažama PREDNOSTI I BOLJKE Kako je koronasezona razotkrila sve manjkavosti masovnog turizma: Evo u čemu je budućnost

"Ono što mi predviđamo za Republiku Hrvatsku je da u 2022. izađemo apsolutno, s apsolutnim iznosima BDP-a na razini koje smo imali 2019.", rekao je Aladrović.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago tvrdi da Hrvatska nije daleko od prosjeka u Europskoj uniji.

"Istina, malo smo ispod, što znači da moramo još raditi da proširimo svijest o tome da je jedino izvoz za zemlje naše veličine nešto što nam jamči opstanak", poručio je Bago i dodao da su izvoznici stup i mozak hrvatskog gospodarstva. 

Aladrović je rekao da su hrvatski izvoznici prvi osjetili udar koronakrize, ali i da je Vlada pružila ruku podrške svim poduzetnicima koji su se našli u teškoćama.

Novac/Ilustracija procjena eurostata Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom BDP-a u drugom tromjesečju

"I u budućim i trenutačnim mjerama ima itekako prostora za hrvatske izvoznike", poručio je Aladrović te dodao kako će im biti na usluzi. 

"Jako je bitno da do 31. prosinca jamčimo poduzetnicima da imaju izvjesnost, sigurnost i da država, odnosno Vlada, stoji iza njih", poručio je Aladrović te napomenuo da su dosad u očuvanje radnih mjesta investirali 6,3 milijarde kuna. Također, oko 800 milijuna kuna predviđaju za mjeru očuvanja radnih mjesta te između 400 i 500 milijuna kuna za mjeru skraćenog radnog vremena.

"Sredstva koja ćemo konzumirati do kraja godine i dio sredstava koji smo prije konzumirali - izvori sredstava su u europskim fondovima. Europskim novcem snažimo hrvatsko gospodarstvo i činimo jakom njegovu izvoznu komponentu", rekao je Aladrović.

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • nopasara:

    Zašto bi uopće trebali biti u minusu kao zemlja, kraj toliko bogataša koji bi trebali uplatiti u proračun povrat onoga što su pokrali narodu u privatizaciji?

  • pericl:

    Koje gospodarstvo? Jeli Gospodariti s zemljom po kojoj hodate .... volite je ....nadate se da će vaša djeca ostati u Domovini onakav kako to Politokosi smatraju i rade. ?????. Sigurno ne....... A problemi se umnožavaju ...... Nastaje treći veliki val ... prikaži još! val iseljavanja iz zemlje gdje sve raste i prirodno se razmnožava... Do sada se iselilo oko 300.000 mladih... dugovi se nagomilavaju ..... natalitet pada i tko će brinuti o starijima.... da o gospodarenju i ne govorimo...... Prodalo se sve vrijedno ..... Ulazim u Banke koje su sve u stranom vlasništvu...... 35 % turizma kontroliraju stranci ili su već vlasnici...... O čemu mi to pričamo::::: ''''' Gospodariti znači sačuvati svoje .... i prenositi sve na mladost.... Nažalost kod nas je suprotno..... Sve se radi kratkoročno da bih se zadovoljilo samo nekoga ... neke centre moći ... neke interese ... koji nisu naši... Živi bili pa vidili ...

  • plenkikok:

    How yes no.