Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predavanje akademika zelića

Ako se dokažu zalihe nafte Hrvatska bi mogla biti mirna 60 godina

nafta, platforma
Dusko Marusic/PIXSELL
06.03.2014.
u 22:17

Akademik Mirko Zelić je na predavanju u Knjižnici HAZU poručio da su ti potencijali dodatan razlog da Hrvatska ne smije ispuštati svoje vlasništvo nad Inom i predložio da u slučaju da dođe do povlačenja mađarskog Mola kao strateškog partnera njegove udjele treba ponuditi bogatim hrvatskim iseljenicima.

Akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU u četvrtak je održao predavanje o potencijalnim zalihama nafte i plina u Hrvatskoj.

– Potencijalne zalihe nafte i plina u Hrvatskoj iznose 747 milijuna tona ekvivalentne nafte, a ukoliko se one dokažu, pridobive zalihe bile bi 267 milijuna tona ekvivalentne nafte, od čega se 184 milijuna odnosi na naftu. Budući da Hrvatska godišnje troši tri milijuna tona nafte, ako bi se ove prognoze ostvarile mogla bi biti mirna oko 60 godina i zato treba intenzivirati istraživanja, rekao je Zelić na predavanju, priopćio je HAZU.

Zelić je na predavanju u Knjižnici HAZU poručio da su ti potencijali dodatan razlog da Hrvatska ne smije ispuštati svoje vlasništvo nad Inom i predložio da u slučaju da dođe do povlačenja mađarskog Mola kao strateškog partnera njegove udjele treba ponuditi bogatim hrvatskim iseljenicima.

- Ukoliko bi pak došao novi strateški partner, bilo bi poželjno da to bude onaj koji ima svoje rezerve ili područja ispitivanja jer bi ta sinergija stvorila bolje preduvjete za razvoj Ine kao nacionalne kompanije-rekao je.

Također je poručio da bi Hrvatska trebala osnovati Ministarstvo za rudarstvo i energetiku, a što se tiče plina istaknuo je, priopćili su, da svaka država treba imati tri izvora i da bi u slučaju Hrvatske uz domaće izvore i plin iz Rusije najbolje bilo nabavljati plin iz sjeverne Afrike a ne iz Azerbajdžana iz razloga što ta zemlja, prema Zelićevim riječima, nije među deset zemalja koje su na svijetu najbogatije plinom.

>> 'Mislim da su Norvežani našli puno više nafte u Jadranu nego što su nam rekli'  

>> 'Hrvatski političari nisu ni omirisali naftu'

Komentara 10

CA
campa
16:31 07.03.2014.

Neki dan sam čuo na vijestima da Hrvatska iskorištava 80% svojih potreba za plinom iz svojih nalazišta.Svjedoci smo da je plin zadnje dvije godine poskupio preko 50%.Svugdje u svijetu zemlja koja ima svoje energetske resurse nafte i plina ima i nižu cijenu za domače tržište.Samo u Hrvatskoj je obrnuto.U Hrvatskoj je paradoks ljudi su izgradili mrežu plinovoda u naseljima i priključke za plin prema kučanstvima a danas oformljene tvrtke naplačuju uporabu plinovoda iako ga nisu izgradili.Oteli su ljudima njihovo. Plin i nafta pronađana u Jadranu trebala bi biti eksploatirana na dobrobit svih građana.Bojim se da će novac završiti u đepovima plitičara,mešetara te stranaca.

Avatar bambam
bambam
09:33 07.03.2014.

Aha.. jos jedno Ministarstvo... super, cujem da se vec pise natječaj za kupnju vozila.

DU
Deleted user
09:07 07.03.2014.

Ako je to sve točno kako bi ja kao mali htvat mogao uložiti u nekakav fond za korištenje prirodnog bogarstva moje zemlje par tisuća kuna ili eura? Ili je to namjenjeno velikima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije