Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ako se dokažu zalihe nafte Hrvatska bi mogla biti mirna 60 godina

Akademik Mirko Zelić je na predavanju u Knjižnici HAZU poručio da su ti potencijali dodatan razlog da Hrvatska ne smije ispuštati svoje vlasništvo nad Inom i predložio da u slučaju da dođe do povlačenja mađarskog Mola kao strateškog partnera njegove udjele treba ponuditi bogatim hrvatskim iseljenicima.
06. ožujka 2014. u 22:17 10 komentara 4250 prikaza
nafta, platforma
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU u četvrtak je održao predavanje o potencijalnim zalihama nafte i plina u Hrvatskoj.

– Potencijalne zalihe nafte i plina u Hrvatskoj iznose 747 milijuna tona ekvivalentne nafte, a ukoliko se one dokažu, pridobive zalihe bile bi 267 milijuna tona ekvivalentne nafte, od čega se 184 milijuna odnosi na naftu. Budući da Hrvatska godišnje troši tri milijuna tona nafte, ako bi se ove prognoze ostvarile mogla bi biti mirna oko 60 godina i zato treba intenzivirati istraživanja, rekao je Zelić na predavanju, priopćio je HAZU.

Zelić je na predavanju u Knjižnici HAZU poručio da su ti potencijali dodatan razlog da Hrvatska ne smije ispuštati svoje vlasništvo nad Inom i predložio da u slučaju da dođe do povlačenja mađarskog Mola kao strateškog partnera njegove udjele treba ponuditi bogatim hrvatskim iseljenicima.

 Uvod u studiju INA odabrala tehnologiju za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji nafte Vladimir Putin Žele Inu i Petrol Otkrivamo tajni dokument: Rusi dolaze, žele stvoriti naftnu megakompaniju

- Ukoliko bi pak došao novi strateški partner, bilo bi poželjno da to bude onaj koji ima svoje rezerve ili područja ispitivanja jer bi ta sinergija stvorila bolje preduvjete za razvoj Ine kao nacionalne kompanije-rekao je.

Također je poručio da bi Hrvatska trebala osnovati Ministarstvo za rudarstvo i energetiku, a što se tiče plina istaknuo je, priopćili su, da svaka država treba imati tri izvora i da bi u slučaju Hrvatske uz domaće izvore i plin iz Rusije najbolje bilo nabavljati plin iz sjeverne Afrike a ne iz Azerbajdžana iz razloga što ta zemlja, prema Zelićevim riječima, nije među deset zemalja koje su na svijetu najbogatije plinom.

>> 'Mislim da su Norvežani našli puno više nafte u Jadranu nego što su nam rekli'  

>> 'Hrvatski političari nisu ni omirisali naftu'

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • campa:

  Neki dan sam čuo na vijestima da Hrvatska iskorištava 80% svojih potreba za plinom iz svojih nalazišta.Svjedoci smo da je plin zadnje dvije godine poskupio preko 50%.Svugdje u svijetu zemlja koja ima svoje energetske resurse nafte i plina ima i ... prikaži još! nižu cijenu za domače tržište.Samo u Hrvatskoj je obrnuto.U Hrvatskoj je paradoks ljudi su izgradili mrežu plinovoda u naseljima i priključke za plin prema kučanstvima a danas oformljene tvrtke naplačuju uporabu plinovoda iako ga nisu izgradili.Oteli su ljudima njihovo. Plin i nafta pronađana u Jadranu trebala bi biti eksploatirana na dobrobit svih građana.Bojim se da će novac završiti u đepovima plitičara,mešetara te stranaca.

 • Avatar bambam
  bambam:

  Aha.. jos jedno Ministarstvo... super, cujem da se vec pise natječaj za kupnju vozila.

 • Deleted user:

  Ako je to sve točno kako bi ja kao mali htvat mogao uložiti u nekakav fond za korištenje prirodnog bogarstva moje zemlje par tisuća kuna ili eura? Ili je to namjenjeno velikima.