Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomisti upozoravaju

Ako ne počne provoditi reforme, Hrvatska neće izbjeći oštriji stav Europske komisije

maletić
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
17.05.2015.
u 08:00

D. Kovačević (HNS): Ekonomija u ovom trenu može financirati proračun s maksimalno 110 milijardi kuna

Hrvatskoj su reforme nužne i nijedna vlada, bila ona lijeva ili desna, neće ih moći izbjeći jer, ako pokuša, dočekat će je puno oštriji stav Europske komisije nego što ga je imala u zadnjim preporukama. Tako bi se mogla sažeti rasprava održana u Opatiji na konferenciji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Ekonomskog fakulteta u Osijeku koja je okupila vodeće hrvatske ekonomiste.

Dvije slabe godine

Europarlamentarka iz redova HDZ-a Ivana Maletić istaknula je da nitko nije očekivao korektivni mehanizam za Hrvatsku te da činjenica da smo ga izbjegli nije posljedica dobrog rada na reformama, već spremnosti EK da Hrvatskoj kao najnovijoj članici da šansu koja bi mogla nestati u skoroj budućnosti. Upozorila je da će Hrvatska ostati bez velikog dijela alokacija iz fondova EU za 2013. i 2014. godinu jer nismo na vrijeme započeli projekte pa ih nećemo imati vremena ni završiti. Argument za tu tvrdnju dao je i Zvonimir Savić iz HGK koji je istaknuo da je Hrvatska dvije godine u nizu najlošija po povlačenju novca EU. Za razdoblje od 2007. do 2013. povukla je manje od 45 posto dostupnih joj sredstava.

Mladen Vedriš tvrdi da je nužno što prije započeti konsolidirati financije, dok Ljubo Jurčić drži da sami moramo poticati rast uz pomoć državne potrošnje koja financira domaći proizvod, a pritom se poslužiti europskim novcem. Govoreći o fiskalnom kapacitetu, Dragan Kovačević iz HNS-a istaknuo je da ekonomija u ovom trenutku može financirati proračun s maksimalno 110 milijardi kuna. Strateg HSLS-a Josip Budimir zagovara privatizaciju tržišno orijentiranih tvrtki u vlasništvu države, a jačanje komunalnih i infrastrukturnih tvrtki uz snažne reforme javnog sektora i teritorijalnu reorganizaciju. Javne kompanije i ostala državna imovina moraju služiti razvoju, kazao je Kovačević, a to je moguće ako se postave kvalitetni menadžeri.

Oštra privatizacija

Predstavnik privatnog sektora Ivan Miloloža, vlasnik Munje, drži da bi odgovor mogao biti u regionalizaciji poslovanja pri čemu bi se javne tvrtke trebale ugledati u Agrokor koji igra važnu ulogu u gospodarstvu regije, a to mogu napraviti i HEP i ostale velike tvrtke. Damir Novotny zagovara pak oštru privatizaciju kojom bi se financiralo smanjenje javnog duga. Ovo je 11. konferencija EFOS-a, a održala se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

>> Poruka EK Milanoviću i Karmarku: Ne opstruirajte reforme zbog izbora. Hrvatska je na prekretnici

Komentara 11

AR
aristip
08:58 17.05.2015.

Hrvatsku jedino može spasiti smanjenje javne potrošnje a toga nema bez likvidacije uhljeba ukidanjem kojekakvih agencija, brojnih općina i gradova te privatizacije svih javnih poduzeća.

FU
fullmax
08:31 17.05.2015.

Trabunjanje do besvjesti. Nekima je od toga dobro.

Avatar AnteMostar
AnteMostar
08:50 17.05.2015.

Ma važnije je 1945-u uključiti u predizborni program .Kakve reforme .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije