Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
McKinsey preporučuje

Ako može JAR, može i Hrvatska: Model rasta postavljen na 5 stupova

tropsko voće
Foto: DPA/PIXSELL
08.12.2015.
u 18:25

Model rasta postavljen na pet stupova do 2030. može JAR-u donijeti 3,4 milijuna novih radnih mjesta, što bi u Hrvatskoj bilo 280.000 zaposlenih

Kako pokrenuti ekonomiju koja se nakon brzog rasta naglo usporila, upitali su se stručnjaci McKinsey instituta kada je pred njih stavljen zadatak pokretanja Južnoafričke Republike. Iako je riječ o zemlji udaljenoj i različitoj od Hrvatske, konzultanti su uvjereni da se između dvije države može povući paralela. Poput Hrvatske sporo stvaraju radna mjesta pri čemu su naročiti problem mladi kojih više od 50 posto ne može pronaći zaposlenje, s čime se suočavaju i mladi u Hrvatskoj.

Pet stupova za razvoj

McKinsey je razradio model koji počiva na pet stupova, a iz njega se mogu iščitati rješenja za Hrvatsku. Prvi stup počiva na globalno konkurentnoj proizvodnji s dodanom vrijednošću što podrazumijeva korištenje prednosti svojih radnika i njihovih znanja te stvaranje čvorišta za razvoj pojedinih industrija. JAR u razvoj infrastrukture ulaže godišnje 4,9 posto BDP-a, a dobar dio otplate hrvatskog javnog duga i novih zaduženja odnosi se na razvoj infrastrukture. McKinsey u njezinu efikasnijem korištenju vidi drugi stup razvoja. Preporučuju jaču suradnju privatnog i javnog sektora u razvoju i korištenju infrastrukture te uvjeravaju da se produktivnost ulaganja može podići i za 40 posto ako se projekti za razvoj budu odabirali po prioritetu, koristile moderne tehnologije pri gradnji kako bi se uštedio novac te pojačala kvaliteta upravljanja. Nedostatak energenata treba riješiti iskorištavanjem zaliha prirodnog plina, što je treći stup razvoja. McKinsey uvjerava da je prirodni plin energent koji može osigurati konkurentnije poslovanje industrije. Izvoz usluga četvrti je stup razvoja pri čemu upozoravaju da, iako je uslužni sektor u JAR-u jako razvijen, obuhvaća samo dva posto tržišta u okolnim zemljama. Zato ističu da bi s pravim modelom i uz pomoć Vlade u promociji regionalnih suradnji u graditeljstvu, sektoru održavanja, financijskim uslugama i IT sektoru moglo doći do velikog razvoja.

Potencijal u poljoprivredi

Posljednji od pet stupova govori o poljoprivredi. McKinsey ističe da se mora otključati potencijal poljoprivrede i prerađivačke prehrambene industrije, što mnogi ističu kao najpotentniji hrvatski sektor gospodarstva. Konzultanti su uvjereni da se poljoprivredna proizvodnja u JAR-u u kojem od poljoprivrede živi velik dio stanovništva, poput Hrvatske, može utrostručiti. Preporučuju okretanje kulturama poput rajčice, bobičastog voća i povrća te povezivanje poljoprivredne proizvodnje s potrebama prerađivačke industrije i stvaranje proizvoda s višom tržišnom vrijednošću. Naoko jednostavan model uključuje mnogo poteza koji bi doveli do stabilnog rasta i zaokreta u odnosu na bazu koja je gradila dosadašnji rast – ekonomija temeljena na domaćoj potražnji. To je još jedna od sličnosti između JAR-a i Hrvatske. Iako su istaknuti pojedinačni sektori, konzultanti iz McKinseya uvjereni su da će njihov razvoj povući i ostale sektore gospodarstva. Uspjeh nije moguć bez temelja, a to je ulaganje u obrazovanje mladih kadrova kroz strukovno obrazovanje i to u suradnji s gospodarstvom koje mora imati priliku odrediti prioritete i postaviti zahtjeve pred obrazovni sustav. Kombinacija ovih mjera trebala bi stvoriti 3,4 milijuna novih radnih mjesta u JAR-u, kažu u McKinseyu, a ako bi se povukla relacija s Hrvatskom koja ima 12 puta manje stanovnika, riječ je o potencijalu kreiranja novih 280 tisuća radnih mjesta u idućih 15 godina, što bi za Hrvatsku značilo stabilniji rast, rješavanje problema nezaposlenosti te osjetno bolji odnos umirovljenika i zaposlenih. 

>> DZS potvrdio: BDP u trećem tromjesečju porastao 2,8 posto 

>> Stručnjaci: Za državu bolji novi izbori nego nestabilna vlada

Komentara 10

BE
belimo
19:13 08.12.2015.

Recept za Hr je jednostavan;narod se mora okaniti politike,političare pozatvarati kada ih se uhvati u lažiranju i sa prstima u pekmezu, izbaciti polovicu zaposlenih u državnih službi i sve uhljebe, ukinuti nepotrebne službe i inspektorate koji su svrha samima sebi, ukinuti nezaslužene mirovine, prevelike mirovine drugova i gospode svesti na max omjer 1:3 u odnosu na radničke. Ovime bi se rasteretila privreda i došlo bi do rasta poljoprivrede i industrije što je jedina opcija spasa za našu zemlju. Državu nam ne može spasiti ni HDZ, ni MOST, ni SDP niti netko drugi nego samo RAD.

ZV
Zvonko60
18:54 08.12.2015.

Sjecamo se procvata i rasta pod HDZ om Bilo je divno bajno ruze su cvale Blago amnezicarima

KA
kajbum
22:00 08.12.2015.

Nemoze se 3 mj radit a 12 zivjet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije