Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Agrokor: U četiri mjeseca s EBITDA od 274,6 milijuna kuna

Po podacima iz izvješća, grupa Agrokor je u prva četiri mjeseca ove godine poslovala s EBITDA od 274,6 milijuna kuna, što je za 24,1 milijun kuna ili 9,6 posto više od plana.
12. lipnja 2018. u 18:14 1 komentara 330 prikaza
Agrokor
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Grupa Agrokor je u prva četiri mjeseca ove godine poslovala s operativnom dobiti od 274,6 milijuna kuna, što je 9,6 posto više od plana, podaci su iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave, iz koje poručuju da je i u proteklih mjesec dana fokus rada bio na dijalogu i pregovorima s različitim skupinama vjerovnika s ciljem postizanja nagodbe u zakonskim rokovima. 

U utorak objavljeno, 14. mjesečno izvješće izvanredne uprave odnosi se na razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja i u njemu se najvažnijom vijesti označuje završetak pregovora vjerovnika o nagodbi. 

Nagodba za Agrokor Veliki vjerovnici već su se dogovorili i o roll-upu, ali šute?

"Nakon razdoblja u kojem su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici međusobno razgovarali o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, u četvrtak, 31. svibnja 2018. godine konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Dogovor o nagodbi su podržali i svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća pa stoga dogovor ima podršku koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe", navodi se u izvješću.

Nakon tog dogovora, slijedi pretvaranje postignutih dogovora u pravno obvezujuća i provediva rješenja, ističe izvanredna uprava, dodajući da sa savjetnicima intenzivno radi na konačnom tekstu prijedloga nagodbe koji će se dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću.

Ruski veleposlanik Anvar Azimov Ruski veleposlanik Azimov: Mogao je i SAD spašavati Agrokor

"Izvanredna uprava je svakodnevno u kontaktu s nizom vjerovnika te radi na rješavanju svih još uvijek otvorenih pitanja te se aktivno traži prostor za rješavanje njihovih problema odnosno dogovore, koji će biti ugrađeni u nagodbu, a kojima se želi osigurati postizanje nagodbe uz najširu moguću podršku. Kod svih novih dogovora koje će biti potrebno postići kako bi nagodbu podržalo što više vjerovnika, izvanredna uprava se obvezala poštivati načelo prema kojem ni jedan novi dogovor nema utjecaj na prethodno postignute dogovore i ni na koji način ih ne dovodi u pitanje", stoji u izvješću. 

U njemu se napominje i da vjerovnici "kontinuirano obavještavaju povjerenika o promjenama vjerovnika, kao i o povlačenju prijavljenih tražbina te o otklanjanju osporavanja", tako da je ažurirano stanje priznatih tražbina na dan 25. svibnja 46,2 milijarde kuna, osporene tražbine od strane povjerenika iznose 10,3 milijarde kuna, osporene tražbine od drugih vjerovnika iznose 8,2 milijarde kuna, dok ukupan iznos utvrđenih tražbina iznosi 38,02 milijarde kuna

Herman Gref Čelnik Sberbanka: 'Ne planiramo skoru prodaju udjela u Agrokoru. Dovest ćemo kompaniju u red'

Grupa Agrokor s većom operativnom dobiti većom od plana

Po podacima iz izvješća, grupa Agrokor je u prva četiri mjeseca ove godine poslovala s EBITDA od 274,6 milijuna kuna, što je za 24,1 milijun kuna ili 9,6 posto više od plana.

"Takav pozitivan rezultat odražava poslovnu politiku izvanredne uprave koja je fokusirana na profitabilnost te uzlazni trend poslovanja", ističe se u izvješću.

Podatci nadalje pokazuju da su u prva četiri mjeseca sektori prehrane i poljoprivrede nastavili pozitivno poslovati, dok je sektor maloprodaje i veleprodaje bilježio gubitak iz operativnog poslovanja. Tako je sektor maloprodaje i veleprodaje u prva četiri mjeseca ostvario 3,82 milijarde kuna prodajnih prihoda, uz negativnu EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 13,2 milijuna kuna.

Ledo Izvanredna skupština Uprava Leda podnijet će i izvješća povezana s postupkom izvanredne uprave

Najveća tvrtka u sektoru maloprodaja i veleprodaja - Konzum, je u prva četiri mjeseca ostvario prodajni prihod od 2,58 milijardi kuna i EBITDA-u od 26 milijuna kuna. 

Konzum u četiri mjeseca bilježi i rast prometa i rast EBITDA marže u odnosu na plan, a izvanredna uprava u priopćenju uz najnovije izvješće ističe kako je osobito dobre pokazatelje poslovanja Konzum imao u svibnju.

"U odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017., u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u svibnju 2017. Istodobno, to je gotovo osam posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo sedam posto veća od plana", ističe se u priopćenju. 

Azimov: Jedini je interes Rusije gospodarska suradnja koja može donijeti korist objema zemljama Anvar Azimov: 'Prvo dajte novac, a onda savjete. Sberbank je spremna'

Podaci iz izvješća pokazuju da je Tisak u prva četiri mjeseca imao prihod od 549 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA od 8,9 milijuna kuna, dok je Velpro Centar, uz prihod od 274 milijuna kuna, zabilježio negativnu EBITDA u iznosu od 21 milijun kuna. Preliminarni podaci Agrokora pokazuju da je sektor prehrane ostvario u četiri mjeseca 2,14 milijardi kuna prodajnih prihoda i EBITDA od 234 milijuna kuna.

U sklopu tog sektora PIK Vrbovec je ostvario prihod od prodaje u prva četiri mjeseca od 503 milijuna kuna i EBITDA-u od 40,9 milijuna kuna, Jamnica 302 milijuna kuna prihoda i EBITDA 49,9 milijuna kuna, dok je Ledo poslovao s 277 milijuna kuna prihoda i dobiti iz operativnog poslovanja od 32,8 milijuna kuna.

Kohorst vodi se borba Diplomatsko zaoštravanje zbog Agrokora: Rusija i SAD u bitki za prevlast u Hrvatskoj

Zvijezda je, pak, ostvarila prihode od prodaje od 216 milijuna kuna i EBITDA-u od 21 milijuna kuna.

Agrokorov sektor poljoprivrede je u prva četiri mjeseca ostvario prodajne prihode od 642 milijuna kuna i EBITDA od 53,8 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 373 milijun kuna, uz EBITDA-u od 38,4 milijuna kuna.

Troškovi izvanredne uprave

U osvrtu na troškove izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. navodi se da izvanredna uprava nastavlja upravljati nastalim rashodima operativnog poslovanja koji su izravno vezani uz različite centralizirane usluge koje se pružaju svim članicama Grupe. Također se napominje kako su troškovi poslovanja iskazani bez PDV-a.  

Konzum bolji uvjeti rada Konzum povećao plaće za 1.900 zaposlenih te traži 300 novih radnika

Po podacima iz izvješća, ukupan trošak savjetnika u travnju je za 4,7 milijuna kuna manji nego u ožujku i iznosio je 22,48 milijuna kuna. Najveći dio troškova savjetnika odnosi se na troškove restrukturiranja, koji u travnju iznose 12,24 milijuna kuna što je gotovo dva milijuna kuna manje nego u ožujku.

Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja travnja ove godine, ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 616,1 milijun kuna. Od toga se najveći dio, 343,86 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju.

Agrokor
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
Maksim Poletajev PLAN NAGODBE Američki fondovi žele zaraditi 150 milijuna eura na prolongiranju kredita
Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Deleted user:

    Gahahahahahahahajahhhhhhjhhhhhhaaaaaaaaaahhhhhhhhaaaaaahhhhhhhhhaaaaaaahaaaa😢😢😢😢😢😢