Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

'Biti ili ne biti' za šefove SDS-a

10.07.2008.
u 16:59

Koliko god se možda nekome činilo da će presuda Krunoslavu Pratesu u procesu za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine, koja se očekuje u srijedu u Mu00FCnchenu, biti samo završetak tog sudskog postupka, i ništa više, ona će ipak imati puno veće posljedice za mnoge.

Njemačkom pravosuđu i te kako je, naime, stalo do Pratesova slučaja i, naravno, do njegova pozitivnog ishoda, što znači do Pratesove osude, jer ne bi inače optužnicu osobno zastupao jedan od zamjenika savezne državne odvjetnice.

U uobičajenim okolnostima na njegovu bi mjestu sjedio mjesni državni odvjetnik. No Đurekovićevo ubojstvo nije za njih samo klasično ubojstvo nego i čin međunarodnog terorizma te likvidacija iza koje stoji tajna služba strane države na njemačkom teritoriju, u ovome slučaju bivša jugoslavenska Služba državne sigurnosti. Njemački istražni organi već dulje intenzivno rade na rasvjetljivanju i drugih ubojstava hrvatskih emigranata u Njemačkoj za koje se sumnja da iza njih također stoji SDS.

Tako je međunarodna tjeralica za Josipom Perkovićem, koja je i dalje na snazi, raspisana ne samo zbog Đurekovićeva nego i za još dva druga slučaja. Neslužbeno se čuje da bi vrlo brzo na tjeralici mogao biti još jedan bivši visokopozicionirani čelnik SDS-a iz Hrvatske, kao što je to bio i Perković, a čije se ime puno puta spominjalo tijekom suđenja Pratesu.

Ako Viši zemaljski sud u Munchenu presudi da je Prates nevin i tako ga oslobodi, njemačkim tužiteljima bit će gotovo vezane ruke za procesuiranje daljnjih slučajeva, jer su se i u Pratesovu slučaju i te kako namučili da dođu do što više dokaza i svjedoka, uz neprestane opstrukcije iz Hrvatske i Srbije.

Njemačkim tužiteljima jednostavno treba osuđujuća presuda Pratesu, kako bi olakšali procesuiranje drugih ubojstava ili njihovih pokušaja. Tužitelji su ostavili dojam samouvjerenosti i sigurnosti da će u tome uspjeti, pa su na kraju i prekvalificirali Pratesovu optužnicu, okrivivši ga za izravno sudjelovanje u ubojstvu.

No, ako sud osudi Pratesa, i ako u obrazloženju više-manje potvrdi i usvoji teze iz optužnice, tužitelji će imati otvoren put za sve druge slučajeve. To bi zapravo značilo da se nakon takve pozitivne presude za njih vrlo brzo mogu očekivati nove optužnice ne sad protiv agenata SDS-a kao što je bio Prates, nego protiv vodećih ljudi SDS-a i iz Beograda i iz Zagreba.

U Zagrebu bi to moglo izazvati i političke potrese, jer je riječ o ljudima koji i danas još imaju nezanemariv utjecaj na određene državne i političke strukture te ljude u njima. A Hrvatska će trebati birati između europske budućnosti i komunističke prošlosti. U srijedu će, uglavnom, puno toga biti jasnije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?