Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Instrumentna ploča

Znate li kada smijete upaliti ova svjetla i koja je oznaka za prednja, a koja za stražnja?

Dnevna svjetla na automobilima obavezna od 1. studenoga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.11.2022.
u 08:09

Ako se nepravilno koriste policija vas može kazniti za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna

Dolaskom hladnijih dana sve su češća jesenska jutra prekrivena maglom koja predstavlja izazov svim sudionicima u prometu zbog slabije vidljivosti. Magla je u kontinentalnoj Hrvatskoj u ovo doba godine vrlo česta stoga ne čudi da su svjetla za maglu jedan od najčešćih dijelova opreme koju traže kupci automobila u Hrvatskoj, što su nam još davno potvrdili stručnjaci koji slažu pakete opreme kod ovlaštenih zastupnika automobilskih marki. Hrvati vole maglenke, koje su nesumnjivo korisne zbog sigurnosti u prometu kad se spusti gusta magla.

No, isto tako, uključene maglenke kad to nije potrebno, pogotovo u gradskoj vožnji, mogu biti iritantne i zbog zasljepljivanja bitno smetati drugim vozačima. Stoga, oprezno s korištenjem maglenki.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno kaže da po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno.

Također, stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti.

Prednje maglenke mogu biti bijele ili žute boje, a stražnje crvene boje. Ako se nepravilno koriste policija vas može kazniti za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

A znate li kako uopće izgledaju simboli na tipkama za uključivanje svjetla za maglu, ako ih imate u automobilu?

Oznaka za stražnja svjetla za maglu imaju oznaku magle s desne strane oznake za svjetlo, a za prednje maglenke je oznaka magle s lijeve strane.

Svakako zapamtite koja je tipka za prednje maglenke, a koja za stražnje maglenke te imajte na umu da stranje maglenke smetaju druge u prometu pa ih svakako isključite čim vidljivost bude bolja.

Komentara 14

KA
kažemja
10:45 05.11.2022.

Ima vozača koji nikad ni ne gase maglenke Valjda ih imaju direktno spojene na kontakt bravu.Misle da su veće baje ako se voze s upaljenim maglenkama.

VI
vidum
10:14 05.11.2022.

Nije napisana jedna bitna stvar, a to je da se zadnje maglenke moraju isključiti I U MAGLI kad vam se vozilo otraga dovoljno približilo da vas vozač može vidjeti, kako ga ne bi zasljepljivale. Inače, "frajerima" koji ih koriste i u vremenu bez magle, obvezno upalim duga svijetla, pa se tako fino vozimo.

DU
Deleted user
10:22 05.11.2022.

Je li protuzakonito da navečer upalim svjetlo ispred svoje kuće? Ima li policija propis za to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije