Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APLIKACIJE

Vraćaju čak pola iznosa plaćenog za parkiranje

Sandra Mikulčić
07.07.2021.
u 11:04

Za 60 sati parkiranja plaćenih SMS-om vozač će uz parkiranje platiti i 53,40 kn naknade za uslugu izvršenja platnih transakcija. Tog troška u aplikacijama nema, a neke donose uštedu od nekoliko tisuća kuna godišnje

Poput svega ostaloga, i usluga parkiranja automobila danas se može platiti na mnoge načine, kako god kome odgovara ili kako je navikao. Ipak, neke bi navike - ako ste od onih kojima nekoliko stotina kuna nije sitan novac - valjalo mijenjati u skladu s novim ponudama. Najaktualnija, a trenutačno i najzanimljivija ona je aplikacije AirCash. Za svaki parking koji korisnik plati preko AirCasha, naime, na račun mu se vraća pola plaćenog iznosa. Nije zanemarivo, pogotovo ako vas poslovni ili privatni život često vodi u pojedine gradske parkirne zone u kojima ne stanujete, pa ne udovoljavate zahtjevima propisanima za dobivanje stanarske mjesečne karte po nižoj cijeni.

Ista vam je i sudbina stanujete li u jednoj od parkirnih zona, ali automobil koji vozite ne glasi na vas. U oba slučaja plaćate višu cijenu parkiranja. Koliko višu, ovisi o tome kojim putem plaćate parkiranje. Već spomenuti AirCash najpovoljnija je opcija koju smo pronašli. Primjerice, u zagrebačkoj prvoj zoni sat parkiranja stoji 12 kuna, a platite li uslugu parkiranja preko AirCash aplikacije vratit će vam šest kuna. Uzmimo za primjer vozača koji svaki dan u prvoj zoni mora parkirati samo po dva sata. Kroz 30 dana na ovaj bi mu način u džepu ostalo 360 kuna, odnosno čak 4320 kuna u godinu dana! Za to se svakako isplati na mobitel skinuti jednu besplatnu aplikaciju. Aplikacije su, općenito gledajući, povoljniji način plaćanja usluge parkiranja. Osim AirCasha, koji trenutačno vraća 50% novca plaćenog za parking, zanimljiva je i Paydo aplikacija. Ona ne vraća novac, ali znatno olakšava plaćanje parkiranja u mnogim hrvatskim gradovima. Kroz Paydo možete platiti parking na ulici i u garaži, kako u gradskom vlasništvu, tako i onaj pojedinih (trgovačkih) centara. Birati možete tjednu, mjesečnu ili godišnju parkirališnu kartu, uz, naravno, klasično sat po sat plaćanje parkinga, koji u prvoj zoni i preko PayDo aplikacije stoji 12 kuna. U zagrebačkoj prvoj zoni mjesečna parkirališna karta košta 720 kuna, a tjedna 180 kuna. To su i službene, komercijalne cijene ZagrebParkinga, koji također ima svoju aplikaciju ZgPark.

Prednosti plaćanja preko aplikacija u odnosu na klasično ubacivanje kovanica u parkirni automat su jasne - ne morate skupljati sitan novac niti se brinuti radi li automat i trčati do njega kad trebate produljiti vrijeme parkiranja. Upravo smo se iz tih razloga gotovo svi i prebacili s parkirnog automata na plaćanje usluge parkiranja SMS porukom. No, račun za usluge teleoperatera podsjeti nas da ništa nije besplatno. Da ovaj naš vozač koji svaki dan u prvoj zagrebačkoj zoni automobil parkira na samo dva sata parking plati SMS-om, uz 720 kuna mjesečno za samo parkiranje morao bi platiti i 53,40 kn naknade za uslugu izvršenja platnih transakcija (0,89 kn po transakciji). Odnosno, 640,80 kn godišnje!

Za vozače koji planiraju putovati, pa time i parkirati izvan hrvatskih granica zgodna je aplikacija EasyPark. Hrvatsku još ne pokriva, ali preko nje možete platiti uslugu parkiranja u 20 zemalja, primjerice u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj. Zanimlivost aplikacije (osim mogućnosti da se unaprijed rezervira parkirno mjesto) je što se usluga parkiranja plaća po minuti. Tako plaćate samo ono vrijeme tijekom kojega ste bili parkirani. Istraživanja pokazuju da tipičan vozač plaća 30% više vremena nego što ga je njegov auto zaista proveo parkiran. Ako nema potrebe da preplatite parking, nemojte ga preplatiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije