Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup sport!

Ni slučajno kroz crveno u Njemačkoj: Imaju kamere koje prate jeste li prošli kad niste trebali

Prvi semaforu na svijetu postavljen je 10. prosinca 1868. u Londonu
Emica Elvedji/PIXSELL
01.07.2021.
u 16:24

Kršenje crvenog svjetla kažnjava se visokim novčanim kaznama, no to je i dalje jedan od najčešćih prometnih prekršaja u Njemačkoj.

U slučaju da vas put nanese u Njemačku, a ljubitelj ste izazivanja sudbine kad je žuto na semaforu mogli biste ozbiljno to platiti. U Njemačkoj su počeli uvoditi kamere na semaforima koje bilježe jeste li prošli na crveno svjetlo.

Kršenje crvenog svjetla kažnjava se visokim novčanim kaznama, no to je i dalje jedan od najčešćih prometnih prekršaja u Njemačkoj. 

Ako je crveno svjetlo bilo vidljivo više od sekunde prije prelaska ulice, predviđena je novčana kazna od 200 eura, dva negativna boda i mjesec dana zabrane vožnje. U slučaju posebno opasnih radnji za sigurnost cestovnog prometa, oduzet će vam vozačku dozvolu, a moguća ja i zatvorska kazna do pet godina. Kamera za prolazak semafora nalazi se, uglavnom,  na suprotnoj strani semafora, javlja HAK revija. 

Spomenuta kamera će se aktivirati. Prvi puta prilikom prelaska linije zaustavljanja i drugi put prilikom ulaska u središnje područje raskrižja, odnosno prolaska raskrižja. Na taj način se utvrđuje je li vozač stao nakon što je prešao zaustavnu crtu jer je primijetio svoju pogrešku ili je prošao raskrižje. Kamera za brzinu aktivira se indukcijskim petljama u tlu. Pritom obje se slike mogu se koristiti i za izračunavanje brzine vožnje vozača na cesti.

U slučaju da ste prošli zaustavnu liniju, moguće je da je prvi stupanj kamere već aktiviran. Za kršenje zaustavne crte u nekim slučajevima kazna je 15 eura. Međutim, također je moguće da vas ured za novčane kazne pomiluje. Znalo se i to dogoditi, a na vama je da razmislite o tome želite li se pouzdati na mogućnost da vas možda ne kazne. 

VIDEO: Prošli tjedan policija je u Zagrebu ulovila 113 pijanih vozača!

Komentara 4

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
20:15 01.07.2021.

tako se uvodi kultura vožnje, nema druge, udari drastično po novčaniku

Avatar Hazl113
Hazl113
10:51 05.07.2021.

Kao prvo nije moguće koji put se zaustaviti kada se upali žuto, pa crveno, jer žuto prekratko traje. Prije je bilo puno bolje, kada je zeleno počelo žmirkat prije žutog. Žuto mora trajat barem 5 sec. a na nekim križanjima traje kraće od tri. Kada se to ispuni, e onda uvest još veće kazne.

KR
kremenko
20:30 01.07.2021.

Luka Modrić potpisao za Real . Ove kamere su u Njemačkoj preko 30 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije