Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost u prometu

Oprez! Vozače na hrvatskim cestama snimaju deseci kamera koje 'vide sve'

U Podorljaku postavljene nove kamere za nadzor brzine
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
05.06.2019.
u 09:38

Kamere imaju mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istodobno nalaze u zoni nadzora, a brzina koju mogu zabilježiti kreće se od 30 do 250 kilometara na sat

Do kraja godine u cijeloj Hrvatskoj bit će postavljeno 122 kućišta za prometne kamere, u koje će biti postavljeno 59 novih kamera koje  će se stalno premještati, iz jednog kućišta u drugo. Radi se o kamerama koje "vide sve", čak i unutrašnjost automobila – iako im je prvi zadatak mjerenje brzine, mogu između ostalog otkriti i jeste li vezani i razgovarate li na telefon, a sve s ciljem povećanja sigurnosti na cestama koju ugrožavaju neki neodgovorni vozači i riskiraju svoje živote i živote drugih sudionika u prometu.

Kako je Večernji list već pisao, u Ministarstvu unutarnjih poslova kažu kako su za odabir lokacija presudni bili statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće prouzročene prebrzom vožnjom. Još 16 kamera i 28 kućišta na isto toliko lokacija bit će postavljeno u prvom dijelu sljedeće godine. Kamere imaju mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istodobno nalaze u zoni nadzora, a brzina koju mogu zabilježiti kreće se od 30 do 250 kilometara na sat.

Premještanjem kamera iz kućišta u kućište postiže se veća efikasnost s manjim brojem kamera, jer vozači ne znaju motri li ih iz kućišta kamera ili ne pa su oprezniji u vožnji.

Kako pišu 24 sata, prava "eksplozija" broja kamera dogodila se u turističkim dijelovima Hrvatske, duž jadranske obale, ali i na putevima koji vode prema moru. Na autocestama od Zagreba prema moru zasad nije postavljena nijedna kamera, ali ih ima na "alternativnim putevima". Na staroj cesti D1 bit će 13 fiksnih kamera, a na Jadranskoj magistrali vozače motri čak 31 potencijalna kamera. Posebno su gusto razmještene od Zadra prema Šibeniku. Kazne za prekoračenje brzine u naseljenom mjestu iznose od 300 do 15.000 kuna i 60 dana zatvora.

Mnogim vozačima to će zasmetati, no za kamere postoji jako dobar razlog. Jer brzina je najveći problem u prometu, a ove kamere itekako pomažu u borbi protiv toga.

– Efikasne su po dosadašnjem iskustvu. Tamo gdje smo ih postavili za sada, dobili smo ono što smo i htjeli. Brzina je tamo smanjena – rekao je Josip Mataija, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa, prenosi Dnevnik.hr.

– Statistika pokazuje da do 50 posto svih smrtno stradalih osoba, svi su smrtno stradali zbog prekršaja brzine. Brzina je ubojica broj jedan – dodaje.

Svi oni koji žele doznati gdje se nalaze kamere mogu se okrenuti aplikaciji Google Maps, u kojoj je netko označio mjesta gdje su postavljene kamere na hrvatskim cestama. U galeriji možete pogledati i naš video s lokacijama 122 kućišta.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Tračalo
Tračalo
10:16 05.06.2019.

znači bijesne motoriste i dalje nitko ne može uloviti

OS
oszg
10:32 05.06.2019.

ma muka mi je više od punjenja proračuna ova država se sastoji samo od represije i ničega više

SA
sargu123
11:16 05.06.2019.

Još kad bi one besmislene "ležeće policajce" maknuli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije